Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Situácia po požiari v Nitre: 10 zničených a 15 poškodených bytov. Mnohé rodiny bez strechy nad hlavou
Zdielať na

Situácia po požiari v Nitre: 10 zničených a 15 poškodených bytov. Mnohé rodiny bez strechy nad hlavou

NITRA / Po požiari bytovky v Nitre je desať bytov úplne zničených a ďalších 15 je poškodených. O strechu nad hlavou prišiel aj akademický maliar a bývalý majster Československa v gymnastike Michal Krásny s manželkou. Po mozgovej príhode je imobilný a teraz súrne potrebujú nové bývanie. O byt prišiel aj pán Peter s manželkou. V čase vypuknutia požiaru boli v zahraničí. Zostali im len dva kufre s vecami.

"Zrazu sme zostali bez strechy nad hlavou," hovorí obyvateľka bytu Viera Krásna.  Aj keď rodiny prišli o všetko sú radi, že si aspoň zachránili životy. "Utekali sme a mysleli sme len na záchranu života," uviedla jedna z obyvateliek. Aj pani Vierka, s chorým manželom a dvomi synmi je jedná z tých čo ich byt zhorel do tla. "Byt je zhorený my sme boli v prenájme úplne zhorený," povedala Krásna. 

Požiar spozoroval jeden zo synov, vrátil sa domov po mobil. Okamžite zalarmoval pomoc a budil aj susedov. Už zakrátko pomáhali s evakuáciu aj policajti a hasiči. "Syn ma zobudil, hovorí mami ber ocina horíme. Behom 10 minút všetko začalo horieť," povedala Krásna. 

Rodina si z bytu nestihla zobrať nič. Mali doma aj menšiu finančnú hotovosť na horšie časy no prišli o všetko. Dočasne ich mesto prichýlilo v priestoroch základnej školy. No s imobilným manželom bývalým gymnastom a akademickým maliarom tam dlho zostať nemôžu.  Bez bytu zostal aj pán Ján s manželkou. Obaja pracujú v Rakúsku a o tom čo sa udialo sa dozvedeli telefonicky ráno od suseda. "7 hodín sem sme leteli, aby sme zistili, že už nemáme strechu nad hlavou," uviedol Henrich Varga. 

Ľudia si z bytov nemohli zobrať nič a zostali iba v tom, čo mali na sebe. Momentálne sú na mieste statici a tí rozhodnú ako ďalej. Aj byty, ktoré nezhoreli sú poškodené. Celkovo iba o 25 obydlí. Podľa informácií TV JOJ polícia už má kamerové záznamy, ktoré by mohli pomôcť odhaliť čo sa stalo. "Začali sme stíhanie pre všeobecné ohrozenie," povedala hovorkyňa KR PZ Nitra Renáta Čuháková. 

Obyvatelia Nitry sa spojili a vznikajú už rôzne zbierky a formy pomoci spolu s mestom. Mesto zverejní pre ľudí aj formulár, aby presne zistili čo potrebujú. "Či už pôjde o náhradné ubytovanie prípadne materiálnu či finančnú pomoc," dodal hovorca mesta Nitra Henrich Varga. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy