Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
V Nitre vypukol požiar, rozšíril sa aj do bytov
Zdielať na

V Nitre vypukol požiar, rozšíril sa aj do bytov

NITRA / Hasiči niekoľko hodín bojovali s ohňom v objekte Polygónu. Požiar sa v nedeľu, 1. januára, v ranných hodinách rozšíril zo strechy polyfunkčnej budovy aj do bytov.

Všetkých obyvateľov stihli včas evakuovať, nikto sa nezranil. Na mieste zasahovali desiatky dobrovoľných a profesionálnych hasičov, bola použitá ťažká technika. Požiar zrejme spôsobila zábavná pyrotechnika. Z dvadsiatich troch bytov zhorelo približne 10. Požiar úplne uhasili v nedeľu, 1. januára, po jedenástej hodine dopoludnia. 

V Nitre vyhlásili mimoriadnu situáciu. Informoval o tom primátor mesta Marek Hattas na sociálnej sieti. "V nemocnici skončila jedna osoba. Požiar vypukol približne o pol druhej ráno, hasiči s ním bojovali viac ako štyri hodiny. Nadránom sa do pomoci obyvateľom postihnutých bytov zapojil Mestský úrad v Nitre," doplnil Hattas. Mesto doposiaľ v koordinácii s ďalšími zložkami vykonalo viaceré kroky. "Otvorili sme obyvateľom postihnutých bytov neďalekú budovu Mestského úradu v Nitre, kde sme im poskytli základný servis," informoval primátor. 

Ako doplnil, zasadol krízový štáb a na základe vyhlásenej mimoriadnej situácie mohli dotknutým osobám poskytnúť náhradné ubytovanie v zariadení na Levickej ulici. "Celkovo ide o deväť osôb. Mesto aktuálne rieši aj prípadnú materiálnu pomoc a dáva dohromady informácie, čo presne títo ľudia po materiálnej stránke potrebujú," uviedol primátor.

​Silvestrovská noc sa ešte ani nezačala, no hasiči už mali plné ruky práce s požiarom bytu na Majerníkovej ulici v Bratislave. "Jednalo sa o požiar v obývačke bytového domu na 1. poschodí, na mieste zasahovalo 18 hasičov s 5 kusmi techniky. Nedošlo k evakuácii ostatných obyvateľov domu," povedal veliteľ hasičského družstva Patrik Kuruc. 

Jedna osoba sa pri požiari zranila, okrem toho sa nadýchala splodín horenia. "Do nemocnice bol prevezený jeden nájomník z bytu, ktorý mal zranenia, popáleniny, keď sa pokúšal hasiť byt," dodáva Patrik Kuruc. Na miesto prišiel aj zisťovateľ príčin požiaru. Hasiči ani v týchto chvíľach zatiaľ s presnou určitosťou nevedia, či oheň spôsobila cigareta, sviečka alebo iný dôvod.

Faktom je, že podľa hasičských štatistík počet požiarov spôsobených zábavnou pyrotechnikou klesol v porovnaní s minulým rokom o 4 prípady. "Z celkového počtu požiarov bolo 35 spôsobených zábavnou pyrotechnikou, pričom najviac takýchto požiarov vzniklo v Banskobystrickom kraji. Oproti minulému roku sa počet všetkých požiarov znížil o 7 prípadov, celkový počet všetkých výjazdov sa znížil o 9," informuje hovorkyňa Prezídia hasičského a záchranného zboru Katarína Križanová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy