Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Colníci v Michalovciach mali zaujímavý a náročný rok. Zaistili aj padáky či staré motocykle
Zdielať na

Colníci v Michalovciach mali zaujímavý a náročný rok. Zaistili aj padáky či staré motocykle

MICHALOVCE / Pre príslušníkov z Colného úradu v Michalovciach bol tento rok náročný a ovplyvnený udalosťami na Ukrajine. Napriek tomu dokázali zabrániť pašovaniu v mnohých prípadoch a zaistiť vyše 100–tisíc kusov cigariet. No zaznamenali aj netradičné prípady – ako napríklad dovoz strojčekov na tetovanie a dokonca aj padákov.

Za jedenásť mesiacov tohto roka príslušníci finančnej správy z Colného úradu Michalovce len na našej východnej hranici udelili viac ako 900 blokových pokút v celkovej výške zhruba 62-tisíc eur. Na hraničných priechodoch bolo v tomto roku zaistených aj takmer 112 tisíc kusov cigariet a vyše 200 litrov alkoholu. Zhabali tiež zhruba 2200 kg mäsa a 372 kíl mliečnych výrobkov. Zaznamenali aj pokusy o nezákonný dovoz omamných látok, streliva, jantáru a dokonca aj padákov či tetovacích strojčekov.

"Cez hraničný priechod Ubľa sa cestujúci pokúsil prepraviť na naše územie staré motocykle z roku 1968 a 1974. Vzhľadom na hodnotu motocyklov, ktorá presahuje finančný limit pre dovoz tovaru neobchodného charakteru s oslobodením od dovozných platieb, nebol tento tovar prepustený na územie SR," povedala hovorkyňa colného úradu Jana Nimrichterová. 

Nezvyčajným bol prípad, keď príslušníci finančnej správy našli na rôznych miestach v autobuse 27 bielych plastových fliaš s obsahom kovových súčiastok s celkovou hmotnosťou 123 kíl. "Išlo o odpad pozostávajúci z elektronických súčiastok – kondenzátorov s vysokým percentuálnym podielom chemického prvku tantál," doplnila Nimrichterová. Tantál patrí medzi ťažké kovy a používa sa napríklad pri výrobe chirurgických nástrojov, súčiastok do lietadiel, súčastí do zariadení pre chemický priemysel a je aj súčasťou čipov.

Nakoľko išlo o podozrenie zo spáchania trestného činu, prípad bol postúpený vyšetrovateľovi Kriminálneho úradu finančnej správy. Situácia na Ukrajine sa výrazne dotkla obcí v pohraničí po tom, ako bol na Ukrajine schválený zákon o dovoze vozidiel z EÚ bez povinnosti platiť daň a clo. "V mesiacoch apríl až jún 2022 došlo k zvýšenému náporu najmä na hraničný priechod Ubľa z dôvodu vývozu osobných vozidiel zakúpených na území EÚ. V uvedenom období bolo cez slovensko-ukrajinské cestné hraničné priechody prepravených 9 766 takýchto vozidiel," uzavrela Nimrichterová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy