Jasno
22°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Autentická nahrávka podvodníka: Telefonicky sa ozval mužovi, ktorého lákal na zisky s kryptomenami
Zdielať na

Autentická nahrávka podvodníka: Telefonicky sa ozval mužovi, ktorého lákal na zisky s kryptomenami

PREŠOV / Cez program, pomocou ktorého sa pripojil priamo na jeho počítač, predstieral, že mu pomáha s jeho výnosmi z dávnejšej investície do kryptomien, vďaka ktorej získal, podľa slov podvodníka, slušnú sumu peňazí. Neznámy muž predstieral, že mu pomáha zisky z kryptomien poslať na jeho účet. Bola to však iba zámienka, aby sa dostal do jeho počítača a následne k prístupovým heslám do bankového účtu.

Volajúci dával mužovi cez telefón pokyny, ako má postupovať. Najskôr si mal v počítači nainštalovať program, cez ktorý mu vraj pošle návod, ako sa dostane k jeho investovaným peniazom. V skutočnosti však ide o program, pomocou ktorého môžete niekomu inému umožniť pripojiť sa na diaľku do vášho počítača. To však volajúci muž Prešovčanovi nepovedal.

Nadiktovaním čísel mu odovzdal priamy prístup k svojmu počítaču. Človek, ktorý ho získal, vidí nielen to, čo sa deje na ploche, ale má k dispozícii úplne všetko, čo počítač obsahuje. Navyše na ňom môže nepozorovane čokoľvek urobiť. Rovnako ako majiteľ, ktorý mu povolil prístup, hoci o tom ani nemusí vedieť. "Cez tento program môže vidieť úplne všetko, môže si zrkadliť obrazovku, môže otvárať rôzne programy, brať dáta v podstate úplne čokoľvek, vlastne z diaľky je schopný ovládať tento počítač," vyjadril sa IT špecialista.

Nasledoval už len posledný krok, o ktorý podvodníkovi od samého začiatku išlo. Všetko pripravil tak, aby majiteľa počítača naviedol k prihláseniu sa do jeho bankového účtu. Predstieral, že je to nevyhnutné preto, aby mu poslal peniaze. Keďže bol pripojený k jeho počítaču, automaticky by tak získal aj jeho prístupové heslá. Podľa IT špecialistu to je iba psychologická hra, aby si človek, ktorý je manipulovaný, myslel, že to má pod kontrolou, ale je to úplne inak.

K prihláseniu sa do internetbankingu už v tomto prípade našťastie nedošlo. Prešovčan, ktorého sa snažil oklamať, totiž od začiatku vedel, že ide o podvod. Keď sa odmietol prihlásiť do bankového účtu, podvodník telefonát sám ukončil. "Človek, ktorý nie je vzdelaný, čo sa týka týchto IT vecí, veľmi ľahko na to dokáže skočiť, vidí tú vidinu toho bitcoinu, teraz to bolo v prepočte 6 000 eur, stačí jeden zlý klik a môžete prísť o všetko," dodáva IT špecialista.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy