Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Odsúdili ho na dlhé roky väzenia, pretože vyrábal konopnú masť. Josef za mrežami strávi aj druhé Vianoce
Zdielať na

Odsúdili ho na dlhé roky väzenia, pretože vyrábal konopnú masť. Josef za mrežami strávi aj druhé Vianoce

TRNAVA / Dúfal, že na sviatky bude doma s rodinou. Lenže všetko je inak. Jozef Šípoš, ktorý už rok čaká vo väzbe na rozsudok za to, že z marihuany vyrábal konopné maste, sa tak skoro domov nedostane. Rodinu videl len na chvíľu, keď ho v putách predvádzali pred sudcu.

Josef Šípoš vyrábal konopné maste. Rastliny marihuany sušil na povale, kým mu do domu nevtrhla polícia. Najprv ho odsúdili na 20 rokov, neskôr mu trest znížili na 15. Rozsudok zatiaľ nie je právoplatný, no Jozef je po celý ten čas vo väzbe. Napriek rannému optimizmu bolo už pred obedom zrejmé, že za mrežami strávi aj druhé Vianoce. "Môžete dokázať všetko, aj tak vám nič neprijmú. Ničím to nezdôvodnili," uviedol obžalovaný. "Zase tam dal tú obligátnu vetu, že by mohol pokračovať v trestnej činnosti. Ako môže teraz v zime sadiť?" vyjadril sa otec obžalovaného. Prípad Jozefa Šípoša ukazuje, že súdy nerozlišujú, čo s marihuanou robíte. Dôležité je množstvo, ktoré u vás polícia zaistí a cena rastlín. U Jozefa to stanovili minimálne za 10 eur na gram.

Marihuana sa u nás nepredáva legálne. Polícia preto jej cenu stanovuje podľa čierneho trhu a tu prichádza problém. Policajné štatistiky sa ale výrazne líšia od toho, čo hovoria spotrebitelia. "Takí aktívnejší užívatelia určite nenakupujú za 8-10 eur, pretože nakupujú vo väčšom množstve a to je 5-6 eur," uviedol Pavol Ščasný zo združenia Storm. "Tieto zistenia majú predovšetkým vplyv na právnu kvalifikáciu, lebo tá sa odvíja od výšky ceny drogy na čiernom trhu," dodal advokát Igor Ribár.

A v prípade Jozefa Šipoša podľa obhajoby nesedí ani množstvo. Znalci podľa nich odvážili aj tie časti rastliny, ktoré neobsahujú účinnú látku THC, teda aj stopky. Z 15 rokov by tak sadzba mohla byť aj výrazne nižšia. "Najnižšia, vzhľadom aj na to, že klient bol dlhodobo vo väzbe, je niekde na úrovni 3 až 5 rokov. To je možné, ak by sa súd stotožnil s námietkou ohľadom správnej hmotnosti a tiež ceny," vysvetlil Ribár. Jozef Šípoš opustí brány väznice najskôr v polovici januára. Opäť ho privezú na súd do Trnavy, kde bude pokračovať pojednávanie v jeho kauze. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy