Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Pošta eviduje množstvo zásielok s nedovoleným obsahom. V minulosti to boli zapáchajúce mŕtve telá vtákov
Zdielať na

Pošta eviduje množstvo zásielok s nedovoleným obsahom. V minulosti to boli zapáchajúce mŕtve telá vtákov

BRATISLAVA / Nie len zásielky, ktoré k nám prichádzajú zo zahraničia, sú kontrolované. Ale aj tie, ktoré posielame my cez Slovenskú poštu. Tá eviduje v tomto období zvýšené množstvo zásielok s nedovoleným obsahom. Medzi zakázané predmety však nepatria len drogy či zbrane. Pošta napríklad v minulosti riešila zapáchajúce mŕtve telá vtákov, ktoré mali byť potravou pre hady.

"Zákazník, ak podá zásielku na pošte, tá sa zvezie do spracovateľského strediska a podľa toho, či ide o list alebo balík, je určená na príslušnú linku," informuje hovorkyňa Slovenskej pošty Iveta Dorčáková. Každá zásielka musí prejsť skenerom. Tento mechanizmus následne určí, na aké miesta v rámci Slovenska daná pošta poputuje.

Automat spracuje až 5 000 balíkov za hodinu. Na linku sa nemôžu položiť krehké balíky, prípadne s atypickým tvarom. Tie, ktoré nespĺňajú štandard, sa triedia ručne. "Zakázané sú jadrové a chemické látky, nože, zbrane, munícia, strelné zbrane, tiež živé zvieratá, okrem vybraných druhov hmyzu, a taktiež sa nesmie používať urážlivý a hanlivý obsah," hovorí ďalej Iveta Dorčáková. 

Šperky, drahé kovy, bankovky i ceniny sa musia poslať výhradne v poistených balíkoch. Až 42 percent listových zásielok spracováva pošta ručne z dôvodu ich neštandardných rozmerov. Kreativita Slovákov nepozná hraníc a služby Slovenskej pošty využili v minulosti aj pri iných špecifických zásielkach. "Sme mali štvorkolku na palete, babetu, prevoz pneumatík, miešačku s fúrikom, vianočný ozdobený stromček, bedňu fliaš, avšak nebola vyplnená, takže tie fľaše tam tancovali," dodáva Iveta Dorčáková. 

Nie len balíky tohto typu sa triedia ručne, rovnako je to s pohľadnicami a listami I. triedy. Cez automat prejde 58 percent zásielok. Triediaca linka dokáže za hodinu spracovať až 30 000 listov. Jedinou podmienkou je, aby mali pravidelný tvar a hmotnosť do 50 gramov.

Ak chcete, aby vaši blízki od vás dostali pozdrav ešte do Vianoc, zostáva vám už len pár dní. Iveta Dorčáková upozorňuje, že v prípade pohľadníc a zásielok druhej triedy posledný odporúčaný termín je pondelok 19. decembra a v prípade listov I. triedy a balíkových zásielok je to utorok 20.decembra. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy