Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Pacienta vyhodili na ulicu ako psa. Hovorí svedok nepríjemnej situácie pred nemocnicou
Zdielať na

Pacienta vyhodili na ulicu ako psa. Hovorí svedok nepríjemnej situácie pred nemocnicou

BRATISLAVA / Pacienta vyhodil ako psa. To sú slová Mariána, ktorý bol svedkom nepríjemnej udalosti pred jednou z bratislavských nemocníc. Muža podľa jeho slov jeden z pracovníkov vytlačil z vozíka a nechal ho ležať pred bránami nemocnice.

Všetko sa to odohralo počas toho, ako Marián čakal na svoju manželku, ktorú práve ošetrovali v jednej z bratislavských nemocníc. Keď uvidel, čo sa pred jej bránami stalo, neveril vlastným očiam. "Som videl, ako z nemocnice sanitár na invalidnom vozíku vytlačil človeka, kde hneď pri plote ho vyhodil ako psa a tam ho nechal ležať pri tej nemocnici," hovorí svedok Marián. 

Pacient podľa slov Mariána ležal na zemi približne 10 minút a údajne sa nedokázal postaviť na nohy. Keď sa mu to napokon podarilo, jeho kroky mali smerovať naspäť do nemocnice. To už ale Marián odišiel spoločne so svojou manželkou domov. "Ten človek mal problém s koordináciou. Zrejme to bol asi bezdomovec, ale ide o to, že doviezť človeka na vozíku a hodiť ho k plotu ako posledného psa, tak to sa mi nepáčilo," tvrdí svedok Marián. 

To, že išlo o človeka bez domova nám potvrdila aj hovorkyňa Univerzitnej nemocnice Bratislava. "Veľmi nás mrzí, ak ku skutočnosti, ktorú opisuje váš divák, skutočne prišlo. Je neprípustné, aby sa naši zamestnanci k ľuďom bez domova správali takýmto neľudským spôsobom," informuje Eva Kliská, hovorkyňa Univerzitnej nemocnice Bratislava.

Muž mal prísť do nemocnice so zdravotnými ťažkosťami, no jeho stav si hospitalizáciu nevyžadoval. Po ošetrení ho preto usadili do vozíka a odviezli z budovy. "Bol poučený, ako v liečbe ďalej postupovať. Pracovník, ktorý ho bol odprevadiť, nás informoval o tom, že v žiadnom prípade pacienta nevyhodil, ani sa k nemu nesprával hrubo a keď odchádzal, pacient stál na vlastných nohách," uviedla Kliská. 

TV JOJ oslovila Asociáciu na ochranu práv pacientov

Jej zástupkyňa nám povedala, že situácia okolo spomínaného muža bez domova sa mala doriešiť. Existujú na to totiž isté postupy. "V každom zdravotníckom zariadení je sociálny pracovník. Pri prepustení z nemocnice by sa mali postarať o to, buď ho umiestniť do krízového centra alebo SOS jednotky. Je to potrebné riešiť príslušnou mestskou časťou, ale nemal by byť vyhodený na ulicu," hovorí Mária Lévyová, prezidentka Asociácie na ochranu práv pacientov. 

"Mohli zavolať nejakú službu alebo samaritánov. Určite by sa niekto o neho postaral, dali by ho do tepla a dali mu najesť, napiť a niekde ho uložili na tých 24 hodín, stále je to len človek," hovorí svedok Marián. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy