Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Páchateľ veľkého požiaru v Malej Fatre je stále neznámy. Škody sú obrovské
Zdielať na

Páchateľ veľkého požiaru v Malej Fatre je stále neznámy. Škody sú obrovské

MALÁ FATRA / Veľký požiar, ktorý 12. novembra zachvátil Malú Fatru, zasiahol približne dva hektáre Národného parku. Vďaka rýchlemu zásahu profesionálnych a dobrovoľných hasičov sa plamene nedostali až k Chate pod Chlebom. Za požiarom sú zrejme nezodpovední turisti.

"Šírilo sa to veľmi rýchlo lebo fúkal vietor," opísal prvé pocity svedok Filip. Podľa ochranárov bolo obrovským šťastím, že nefúkal južný vietor. Ak by sa tak stalo, požiar sa mohol veľmi rýchlo rozšíriť. Potvrdil to zoológ NP MF Tomáš Flajs: "Je to veľká plocha. V úvodzovkách je našťastie ešte takáto malá, lebo mohlo to byť v stovkách hektárov. Už druhý deň fúkal opačný vietor a to sa naozaj mohlo rozšíriť cez steny. Pol Fatry mohlo zhorieť."  

Len vďaka rýchlemu zásahu hasičov sa požiar podarilo dostať po štyroch hodinách pod kontrolu a práve hasiči našli pod stienkou, kde zvyknú bivakovať turisti, varič s jedlom.

"Vyšetrovateľ enviropolície začal trestné stíhanie pre trestný čin ohrozenia a poškodenia životného prostredia," vyjadrila sa Denisa Bárdyová, hovorkyňa Prezídia Policajného zboru. Nikoho konkrétneho neobvinili. Turisti, ktorí zrejme požiar spôsobili, ušli. "Požiar sa dotkol približne dvoch hektárov plochy chráneného územia. Rozsah protiprávneho konania zatiaľ ešte nie je presne vyčíslený," doplnila hovorkyňa Bárdyová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy