Polojasno
12°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Tragédia v Prešove: Panelák zachvátili plamene
Zdielať na

Tragédia v Prešove: Panelák zachvátili plamene

PREŠOV / Včera večer okolo 10-tej hodiny vypukol v Prešove na Sídlisku III. požiar, ktorý si vyžiadal dve obete. Ďalší dvaja ľudia boli prevezení do nemocnice. Na mieste zasahovali všetky záchranné zložky. Požiar vypukol v byte na 8. poschodí v 12 poschodovom paneláku. Všetkých 72 bytov museli evakuovať.

Na mieste bol hasičský autobus, kde sa mohli obyvatelia bytovky zohriať. Ľudí na noc prichýlili ich príbuzní či známi. Ďalších ubytovali dočasne na jednom zo stredoškolských internátov. Čo požiar spôsobilo, zatiaľ jasné nie je. "Požiar vypukol o 22:21 a už o 22:24 boli prvé jednotky na mieste požiaru," povedal riaditeľ HaZZ Prešov Ľubomít Tóth pre Ranné noviny TV JOJ.  "Požiar bol lokalizovaný a uhasený do 2 hodín od príchodu na miesto," uviedol Tóth. Krizový štáb podľa šéfa hasičov robí všetko preto, aby sa ľudia mohli vrátiť do svojich bytov. 

V Prešove už vyhlásili mimoriadnu situáciu

"Počas zásahu boli identifikované dve obete. Je to obrovská tragédia," uviedol pre TASR primátor. Obyvatelia bytového domu boli podľa jeho slov evakuovaní, väčšinu z nich si zobrali k sebe príbuzní alebo známi. "Deväť osôb je ubytovaných v náhradnom ubytovaní," spresnil Oľha. Príčinu požiaru nateraz mesto nepozná.

 V bytovom dome je odstavený plyn, sú poškodené rozvody tepla, rozvody vody a elektrina je len v núdzovom stave. "Zatiaľ je bytový dom neobývaný. V piatok dopoludnia musia miesto požiariska skontrolovať statici a posúdiť, či zvyšné časti domu, okrem tých zničených, sprístupníme obyvateľom na bývanie alebo budeme musieť hľadať alternatívu," vysvetlil Oľha.

Primátor tiež potvrdil, že mestská a štátna polícia stráži objekt, aby nedošlo k lúpežiam a nebol poškodený ďalší majetok obyvateľov. Na miesto tragédie by mal prísť statik, aby rozhodol v akom stave je bytovka a či je možné, aby sa tam vrátili obyvatelia.

Následne znovu zasadne krízový štáb, ktorý rozhodne o ďalšom postupe. Viacero bytov je vážne poškodených a mnoho ľudí nemá kam ísť, mesto a kraj im zabezpečili ubytovanie na stredoškolskom internáte. Mesto je ochotné nájsť rezervy v mestskom bytovom fonde alebo nájsť obyvateľom ubytovanie, primátor nevylúčil, že môžu zabezpečiť aj hotel. Momentálne sú všetci obyvatelia v teple a majú strechu nad hlavou. 

Niektorí obyvatelia využili ponúknuté náhradné ubytovanie, pretože bytovka bola minimálne na túto noc neobývateľná. Poškodené je kúrenie, hasiči vypli plyn a je potrebné pre istotu skontrolovať statiku. Od 6-tej hodiny zasadal v Prešove krízový štáb, aby vyhodnotil situáciu a informoval obyvateľov o ďalšom postupe, predovšetkým o tom, kedy sa budú môcť vrátiť do svojich domovov. Bytovku aktuálne stráži štátna aj mestská polícia.

"Žiaľ, záchranári už nedokázali pomôcť dvom osobám, lekár musel konštatovať smrť. Ošetrili však ženu a muža, ktorí sa nadýchali splodín horenia. Počas transportu do nemocnice boli pri vedomí a v stabilizovanom stave," uviedla hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby (OSZZS) Alena Krčová.

Niektorí ostali dnu, ďalší boli von

Na horných poschodiach bolo na chodbe už toľko dymu, že nebolo vidieť ani na krok. Viacerí majitelia bytov ostali uväznení vo vnútri. Od záchranných zložiek dostávali pokyny, aby si utesnili dvere mokrou handrou a aby zatiaľ nevychádzali. Hasiči ich evakuovali až vtedy, keď bolo bezpečné dostať ich po schodoch z bytovky. "Tí ľudia niektorí boli von a niektorí ostali v strachu dnu," povedal bytový dôverník Jozef Demčák. 

"Ten syn keď som ho viedol dole mi hovoril ujo, mama, oco sú tam, nemohol som im pomôcť," povedal obyvateľ bytovky na margo syna, ktorého rodičia zomreli v bytovke. Zásah prebiehal do neskorej noci. Ľudia, ktorých evakuovali, čakali v autobuse. Nikto z nich sa však do bytovky ani po zásahu hasičov vrátiť nemohol. Situácia je natoľko vážna, že všetci si museli nájsť uprostred noci dočasné ubytovanie. "Podĺa mňa sa nebude dať bývať teraz tu," dodal Demčák.

Časť obyvateľov sa môže vrátiť už budúci týždeň

Podľa statika Jozefa Poláka bola pri požiari teplota 700 stupňov Celzia na povrchu betónovej konštrukcie. Podľa neho to je už hraničná teplota, kde dochádza k poškodeniu betónu. "Statik odporučil podoprieť celú konštrukciu medzi 8. a 9. poschodím, sú tam nejaké priehyby panelov, takže musíme vypratať, poddebniť a vypracovať dokumentáciu a podoprieť celý strop," povedal primátor Oľha. 

Jeden z veľmi optimistických scenárov je ten, že časť obyvateľov by sa mohla vrátiť domov už budúci týždeň. Či sa to však podarí, ešte závisí od mnohých okolností. "Budeme pracovať na tom, aby sme im vedeli sprístupniť byty budúci týždeň, ale nevieme presne kedy a v akom stave to bude a ako rýchlo dokážeme stabilizovať strop medzi 8. a 9. poschodím," dodal Oľha.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy