Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Školáčke spolužiak v škole priložil nôž na krk. Polícia prípad nerieši
Zdielať na

Školáčke spolužiak v škole priložil nôž na krk. Polícia prípad nerieši

POPRAD / Žiak šiesteho ročníka vytiahol počas prestávky nôž a priložil ho na krk spolužiačke. K incidentu došlo v Spojenej základnej škole Letná v Poprade. Mama školáčky má obavy o dcéru aj o to, že sa útok nevyšetrí dôkladne.

"Sedela pred triedou so spolužiakmi a z ničoho nič na ňu spolužiak vytiahol nôž a priložil jej čepeľ na hrdlo," povedala mama napadnutej školáčky. Stačilo málo a došlo by k tragédii. Našťastie zasiahli ďalšie deti, Laure pomohli a povedali to učiteľom. 

Mama sa o tom, čo sa stalo, dozvedela až po jej príchode domov. Bola v šoku, volala riaditeľovi školy a šla na políciu. Podľa jej slov policajti nemali veľkú chuť incident riešiť. "Keď chcem, tak spíšeme trestné oznámenie, ale aj tak sa tým nič nevyrieši, pretože chlapec má jedenásť rokov, nie je trestnoprávne stíhaný a zbytočne bude narastať hrúbka spisu," opísala nepríjemnú situácia mama

Riaditeľ školy tvrdí, že incident začali hneď riešiť. Hovorili so žiakom a kontaktovali jeho rodičov. "Doporučili sme rodičom na pedopsychiatrické a pedopsychologické vyšetrenie. Rozhodli sme sa, že dieťaťu znížime známku zo správania, ktoré musí schváliť krajská rada," povedal riaditeľ školy Peter Husár. Monitorovanie správania žiakov zintenzívnia. 

"Moja dcéra je na tom psychicky nie veľmi dobre, pretože večer plakala, má strach ísť do školy," dodala mama. Psychologička Martina Barillová upozorňuje, že u školáčky môže vzniknúť postraumatická stresová porucha a zároveň dodáva, že odbornú pomoc potrebuje aj 11-ročný útočník. "Práve preto, že sa jedná o 11-ročné dieťa, tak by som nad tým nezatvárala oči a ani to nezľahčovala. Príde mi to veľmi skoro na takéto agresívne prejavy," dodáva Martina Barillová. 

Je zarážajúce, že v pomerne krátkej dobe dochádza k takýmto vážnym incidentom. Mnohí sa pýtajú, či sú deti v bezpečí. "Mali by si svoju školu prispôsobiť, tak, aby to prostredie bolo bezpečné, aby bolo zdravé a aby sa tam všetky deti cítili dobre," informuje riaditeľ odbornej komunikácie Tomáš Kostelník. 

Žiaden prejav agresivity na školách by sme nemali prejsť mlčaním. "Ak to podcením alebo nad tým mávnem rukou, tak to dieťa nedostane spätnú väzbu, že naozaj je to problém," dodáva psychologička. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy