Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Odsúdili extrémistu Slovakbro. Dostal 6 rokov väzenia
Zdielať na

Odsúdili extrémistu Slovakbro. Dostal 6 rokov väzenia

PEZINOK / Z pojednávania bola vylúčena verejnosť z dôvodu ochrany verejného poriadku, bezpečnosti, ale aj vzhľadom na záujem obvineného. Obvinený Slovakbro bol maskovaný v kukle.

22-ročný Pavol Beňadik alias Slovakbro bol privezený eskortou za prísnych bezpečnostných opatrení. Na hlave mal kuklu. Nikto z novinárov ani verejnosti ho nevidel a ani len nepočul. Sudkyňa Ružena Sabová na žiadosť prokurátora z procesu úplne vylúčila verejnosť s čím obžalovaný súhlasil. "Chcel to hlavne aby mohol po prepustení z výkonu trestu fungovať v normálnom živote a taktiež je tam obava z toho aby sa mu chcel niekto pomstiť alebo jeho rodine, že spolupracoval," povedal advokát extrémistu. Prokurátor s obžalovaným uzavrel dohodu o vine a treste. K všetkému sa priznal a to nie je všetko.

"Obžalovaný sa k spáchaniu všetkých skutkov priznal a oľutoval ich," informoval prokurátor. Povedal aj, že hovoril aj o svojej motívácii ale bližšie to komentovať ďalej nemohol.

K prípadu sa vyjadril aj jeho advokát

"K jeho radikalizovaniu mohol mať vplyv aj koronavírus a uzavretie pred spoločnosťou. Čítal aj určité fóra ale konkrétne sa nedá zistiť z čoho to vniklo," vyjadril sa advokát. Odsúdený sa síce ku všetkému priznal, no účasť v neonacistickej skupine FKD popiera. "Zhrnul by som to tak, že si neuvedomoval to, že čo robí je trestné," dodal.

Celé vyjadrenie advokáta si môžete pozrieť TU:

Mladý 22-ročný Slovák, ktorý na Telegrame vystupoval pod prezývkou Slovakbro bol zadržaný Národnou kriminálnou agentúrou ešte v máji. Pri akcii s rovnakým názvom Slovakbro spolupracovala NAKA aj českou políciou, Europolom, Eurojustom či americkou FBI. Mladý Slovák mal sympatizovať s neonacistickou alternatívnou krajnou pravicou. Tá presadzuje ideológiu militantného akceleracionizmu a kultúry SIEGE. Podstatou prvého menovaného smeru je zrýchlenie určitých politických, ekonomických či sociálnych procesov, ktoré majú za cieľ urýchliť rozvrat demokratického systému alebo úpadok spoločnosti. Túto teóriu si privlastnili aj novodobí násilní extrémisti. Urýchlením rasového konfliktu by chceli vybudovať biely etnoštát.

Slovakbro mal inšpirovať aj vraha zo Zámockej

Iba 19-ročný vrah zo Zámockej ulice, ktorý zavraždil dvoch mladých ľudí pred podnikom Tepláreň, mal mať ako jednu z inšpirácií aj práve extrémistu Slovakbro. Podnik bol známy tým, že sa pred ním stretávajú členovia LGBTI skupiny. Po tragickej streľbe ho polícia našla mŕtveho.

"Podozrivý je z toho, že mal verejne podnecovať na zvrhnutie demokratického politického systému cestou subverzných a sabotážnych činností, ale aj aktov terorizmu. Mal uverejňovať a zdieľať fotografie glorifikovaných „bielych“ teroristov," uviedol hovorca policajného prezídia Michal Slivka. Podľa policajtov im mal verejne prejavovať sympatie a schvaľovať ich teroristické činy. Obvinený mal tiež uverejňovať návody na výrobu zbraní, výbušnín a mín, ale aj príspevky s návodmi na sabotážne útoky.

Dňa 12.5.2022 rozhodol súd o vzatí do väzby obvineného P.B. Dôvodom väzby je obava z možného pokračovania v teroristickej činnosti. Skončil teda  v preventívnej väzbe. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy