Zatiahnuté
Bratislava
Marek
25.4.2024
Aj napriek tragédii na Zochovej sú niektorí Slováci nepoučiteľní. Policajná akcia priniesla smutné výsledky
Zdielať na

Aj napriek tragédii na Zochovej sú niektorí Slováci nepoučiteľní. Policajná akcia priniesla smutné výsledky

BRATISLAVA / 8 825, to je počet vodičov, ktorých policajti chytili pod vplyvom alkoholu od začiatku roka. Aj napriek tragédii na Zochovej ulici sú niektorí Slováci nepoučiteľní. Minulý mesiac si opäť stovky vodičov neváhali sadnúť za volant opití. Smutné výsledky priniesla policajná akcia RADAR.

Išlo o dopravno-bezpečnostnú akciu, akých robila polícia od začiatku roka viacero. RADAR prebiehal celý minulý mesiac a priniesol zarážajúcu štatistiku. "V priebehu mesiaca október 2022 sme zistili 1 507 požití alkoholu u vodičov motorových aj nemotorových vozidiel. Čo sa týka vodičov motorových vozidiel, tak máme najväčší nárast za posledných sedem rokov a u vodičov nemotorových vozidiel za posledných päť rokov," vysvetlil Tomáš Vrábel, riaditeľ Odboru dopravnej polície PPZ.

Podľa psychologičky výskumy ukazujú, že na Slovensku je nízke právne vedomie. Ľudia si jednoducho priestupky a porušenia zákona vedia ospravedlniť. "Ja si myslím, že to bude trvať niekoľko rokov. Treba veľa veľmi silnej osvety a represie, kým si bežný slovenský vodič zváži, že toto nie je dobrá voľba alebo, respektíve, kým sa to vôbec odučí," uviedla psychologička Barbora Kuchárová.

Jedna akcia sa skončila, ďalšia sa začala hneď na začiatku novembra pod názvom SITO. Policajti sa opäť zameriavajú na alkohol za volantom, takisto aj telefonovanie počas jazdy, rýchlosť, nebezpečné predchádzanie a iné priestupky v cestnej premávke.

V priebehu celého novembra stretnete policajné hliadky, nielen na nehodových úsekoch

Počas víkendov sa napríklad zamerajú na miesta v blízkosti kultúrno-spoločenských akcií, kde je vyššia koncentrácia ľudí. Vodičov budú vo väčšej miere kontrolovať aj v špecifických časoch, kedy je na cestách najviac áut. To znamená cesta do práce alebo domov. "Ide o dopravno-bezpečnostné akcie na celom Slovensku. Okrem dopravnej polície je do akcie zapojená aj poriadková a železničná polícia. Samozrejme v týchto akciách budeme naďalej pokračovať a nepoľavíme," dodal Vrábel.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy