Jasno
11°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Odhalili pašerákov tabaku. NAKA ho zaistila viac ako 2 tony
Zdielať na

Odhalili pašerákov tabaku. NAKA ho zaistila viac ako 2 tony

KOŠICE / Akcia Kuriér odhalila pašerákov tabaku. Ten ukrývali a spracovávali vo vreciach v hale kynologického klubu. Kriminalisti z finančnej správy vzniesli obvinenie na 7 z nich, piati skončili vo väzbe.

Zásah prebiehal na viacerých miestach v Košickom a Banskobystrickom kraji. Kriminalisti odhalili pašerákov a spracovateľov tabaku. Podľa informácii TV JOJ mal zásah prebiehať aj v hale v Krásnej nad Hornádom. Pôvodne ide o kynologický klub, kde mali tabak rezať a následne distribuovať ďalej. "Nepočul som tu nič," vyjadril sa pracovník a na otázku, či nevidel nič podozrivé povedal "neviem".

Malo ísť o organizovanú skupinu Slovákov a Poliakov. Tabak mali dovážať z Maďarska do Košíc, kde ho spracovali a narezali na elektrickej rezačke. Potom ho v igelitových vreciach previezli do Plešivca a Jelšavy odkiaľ putoval konečným odberateľom. "Kriminalistom sa podarilo zaistiť spolu 2 200 kg tabaku, 1 200 kusov cigariet zn. Marlboro bez platnej kontrolnej známky, dve kompletné zariadenia na spracovanie tabaku ako aj vybavenie na plnenie cigariet," povedala hovorkyňa Finančnej správy Slovenskej republiky. Martina Rybanská.

Okrem toho zaistili aj mobilné telefóny, usb kľúče, počítače, dve autá, ale aj listinné dôkazy, ktoré ich usvedčujú z trestnej činnosti. "Našli a zaistili tiež finančnú hotovosť vo výške 34 850 eur a 48 100 českých korún. Počas akcie zadržali sedem osôb slovenskej a poľskej národnosti, päť osôb je väzobne stíhaných. Škoda na spotrebnej dani z tabaku bola vyčíslená na 210 000 eur," pridala Rybanská. Všetci, ktorí vypovedali sa k skutku priznali, dvaja ale vypovedať odmietli.

"Vyšetrovateľ kriminálneho úradu Finančnej správy vzniesol obvinenie 7 osobám ako členom organizovanej skupiny pre zločin prerušenia štátnych technických opatrení na označenie tovaru, pre prečin nepovolenej výroy liehu, tabaku a tabakových výrobkov a iné trestné činy," povedala hovorkyňa Krajskej prokuratúry v Košiciach. Prokurátor navrhol väzbu pre 5. z nich. "Prokurátor predložil sudcovi pre prípravné konanie návrh na vzatie 5tich obvinených do tzv. útekovej a preventívnej väzby," dodala Jánová. V prípade dokázania viny im hrozí za tento skutok až 8-ročné väzenie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy