Oblačno
24°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Nezvestného Poliaka v Tatrách nakoniec záchranári našli. Bez známok života
Zdielať na

Nezvestného Poliaka v Tatrách nakoniec záchranári našli. Bez známok života

VYSOKÉ TATRY / Niekoľkodňové pátranie po nezvestnom 53-ročnom Poliakovi v Belianskych Tatrách má smutný koniec. Horskú službu v utorok,1. novembra kontaktoval náhodný turista, ktorý našiel jeho kreditnú kartu a aj retiazkovú mačku. Veľká skupina záchranárov tak vyrazila do oblasti Ždiarskej vidly.

Nezvestnosť muža bola nahlásená ešte 22. októbra. Záchranári hľadali po zemi so psami zo vzduchu, pátranie bolo ale náročné, pretože vedeli len to, že sa vybral zo Ždiaru cez Kopské sedlo do Javoriny, kde nedorazil. V hre boli zo začiatku viaceré verzie, aj tá, že poľský turista je niekde v bezpečí a stále žije. Nádeje sa ale po náleze tela rozplynuli.

"Muž vybočil zo značkovaných chodníkov, a preto sa priestor, kde mohol byť, rozšíril. Aj keď indícia od turistu nebola celkom presná, už sme aspoň zamerali pátranie na Ždiarsku vidlu a tú lokalitu a podarilo sa nám nájsť telo. Museli sme sa okolo neho hýbať veľmi opatrne, jednak aby sa nezrútilo ďalej a takisto aby sme sa nezošmykli a nespadli my," uviedol náčelník HZS Vysoké Tatry Miroslav Živčák. Transportovať telo po zemi by bol risk, preto pomohol vrtuľník. Podľa záchranárov Poliak padal približne dvesto metrov a jeho zranenia boli fatálne. Je tak už 46. obeťou od začiatku roka. Tento počet je historickým rekordom. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy