Skoro jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Na jednom z najväčších sídlisk v Prešove je potkanov viac ako obyvateľov
Zdielať na

Na jednom z najväčších sídlisk v Prešove je potkanov viac ako obyvateľov

PREŠOV / Ľuďom na viacerých prešovských sídliskách strpčujú život potkany. Lákadlom sú pre ne otvorené kontajnery, ale aj kroviny v ich blízkosti. Ľahko sa dostanú aj priamo do bytoviek. Niektorí obyvatelia im dokonca nechávajú pri smetných nádobách potravu.

Video vzniklo na najväčšom prešovskom sídlisku, kde miestni obyvatelia potkany stretávajú takmer pravidelne. "Je to tu na denno dennom poriadku, keď som tu bola naposledy boli asi štyria a vôbec sa ma nebáli, ja som bola asi dva metre od nich," povedala obyvateľka. Najčastejšie sú pod smetnými nádobami, či v neďalekých kríkoch. Pobehujú aj priamo po chodníku pred bytovkami. "Bol odkaz aby zatvárali ľudia dvere lebo prebehujú potkany do priestorov bytovky," vyjadril sa okoloidúci.

Kontajnery nechávajú ľudia často pootvárané a priamo pri nich nachádzajú miestni obyvatelia aj rôzne nádoby s jedlom. "Potkan je nočný tvor a keď ho je vidno za bieleho dňa, to znamená že je buď premnožený alebo už je nadávkovaný jedom," vysvetlil majiteľ deratizačnej firmy Ľubomír Červeňák. Niektorí ľudia im jedlo ale nechávajú. "Tu jedna pani im tam necháva odpadky, takže to je asi aj tým. Videli sme na vlastné oči pani, ktorá kŕmila. Priniesla im nejaké krabičky kde bolo jedlo," vyjadrili sa obyvatelia.

Počet potkanov sa dá ťažko odhadnúť, deratizér ale odhaduje, že v čase kulminácie sa počítajú štyri potkany na jedného obyvateľa. V Prešove je pri tomto odhade viac ako 330-tisíc potkanov. Tieto hlodavce nám robili spoločnosť dokonca aj pri nakrúcaní reportáže. Dostali sa už aj do spoločných priestorov viacerých bytoviek. Pred pár rokmi našli potkanov aj za stúpačkami priamo v bytoch. Miestni sa obávajú, aby sa situácia opäť nezopakovala.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy