Zatiahnuté, dážď
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Viac ako 150 ľudí zahynulo v tlačenici v juhokórejskom Soule
Zdielať na

Viac ako 150 ľudí zahynulo v tlačenici v juhokórejskom Soule

SOUL / Počet obetí tlačenice v juhokórejskom Soule stúpol na 153. Medzi mŕtvymi sú podľa úradov aj cudzinci. Ďalších najmenej 82 osôb sa zranilo, z nich 19 je vo vážnom stave. Presná príčina nešťastia zatiaľ nie je známa.

K tragédii došlo potom, čo sa veľký dav okolo desiatej večer miestneho času začal tlačiť v úzkej uličke blízko hotela Hamilton, hlavného miesta večierkov v Soule. Mnohí návštevníci mali na sebe masky a halloweenske kostýmy. Podľa hasičov, ktorí medzi prvými dorazili na miesto, boli "ľudia jeden na druhom". Niektorí strácali postupne vedomie, iní už boli po smrti. Väčšina obetí a zranených sú mladí ľudia vo veku okolo 20 rokov.

Na mieste nešťastia zasahovalo viac ako 800 záchranárov a policajtov z celej krajiny. Juhokórejský prezident tiež nariadil nasadenie záchranárov špecializovaných na pomoc po katastrofách. Zdravotníci a chodci sa snažili oživovať na zemi ležiacich ľudí, zatiaľ čo ich kolegovia prenášali zranených na nosidlách. Pre veľký počet mŕtvych na mieste vznikali improvizované márnice.

Sústrasť a podporu Južnej Kórey vyslovilo viacero zahraničných politikov. Pápež František počas tradičného nedeľného posolstva vyzval veriacich zhromaždených na Svätopeterskom námestí, aby sa spolu s ním modlili za obete tlačenice.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy