Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Smrteľný pád horolezca v našich veľhorách: Jeho mŕtve telo našli špeciálne drony poľských záchranárov
Zdielať na

Smrteľný pád horolezca v našich veľhorách: Jeho mŕtve telo našli špeciálne drony poľských záchranárov

VYSOKÉ TATRY / Pre poľského turistu bol zostup po hrebeni Kolového štítu osudný. Neprežil pád skalnou stenou. Pre zlé informácie od jeho kamaráta ho vrtuľník nemohol nájsť. Po zotmení tak pomohol špeciálny dron.

Poľskí horskí záchranári prišli pomôcť tým našim v pátraní po poľskom turistovi. Priniesli so sebou aj špeciálny dron. "Pomáhali nám prepátrať steny v oblasti Kolovej doliny," vyjadril sa záchranár Jakub Ferko. "My sme pristúpili ku Kolovému plesu, kde sa rozložili Poliaci s dronom, ďalšia skupina pokračovala do suťoviska na miesto, kde by teoreticky mohol postihnutý byť," dodal.

"Bez tých dronov s nočným videním, by sme nemali šancu ho nájsť," skonštatoval záchranár Michal Pipta. Pomocou dronu tak záchranári prepátrali zložitý terén, žľab po žľabe. Nevedeli, či Poliak pád prežil, preto sa ho snažili čo najskôr nájsť. "Ešte mohol byť teoreticky živý, na základe signálu z telefónu," dodal Pipta. Po asi dvoch hodinách dron turistu lokalizoval zakliesneného medzi skalami v jednom zo žľabov.

Dron sa dostane k človeku na veľmi malú vzdialenosť. Dokáže určiť teplotu tela, vyhotoviť fotografie a zaznamenať iné dôležité údaje. V tomto prípade, žiaľ, bolo viditeľne jasné, že turistovi už nie je možné pomôcť. "Keď sme videli, že nejaví známky života, usúdili sme, že to bude jednoduchšie ráno s vrtuľníkom," uviedol Ferko. Opäť pomohli Poliaci. Zo slovenskej strany bola v podhorí hmla, naše vrtuľníky tak letieť nemohli. Bolo to možné len z poľskej strany. Ako došlo k tejto tragédii nie je úplne jasné. Podľa informácií TV JOJ ani Poliak, ktorý prežil, presne nevie, prečo jeho kamarát spadol. No pravdepodobne urobili jednu osudnú chybu. "Mali byť naviazaní na lane, neviem, prečo jeden druhého neviazali. Asi podcenili terén," dodal Ferko.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy