Oblačno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Žiak, ktorý doniesol do školy sekeru, ju chcel použiť na masovú vraždu
Zdielať na

Žiak, ktorý doniesol do školy sekeru, ju chcel použiť na masovú vraždu

GELNICA / Ôsmak, ktorý si vzal sekeru do školy, ju plánoval použiť na masovú vraždu. Podľa všetkého jej zabránila iba reakcia učiteľov. Mladík chcel v triede základnej školy povraždiť spolužiakov. Nezapieral to ani pred vyšetrovateľom NAKA.

​Za múrmi školy v Mníšku nad Hnilcom, konkrétne v triede, sa údajne chystal 14-ročný mladík zavraždiť všetkých spolužiakov. Podľa informácií TV JOJ mal mať aj dvoch komplicov, ktorých úlohou bolo zamknúť dvere a držať ich. V školskej taške si priniesol sekeru.

Ako povedala hovorkyňa prezídia policajného zboru Denisa Bárdyová, vyšetrovateľ NAKA vzniesol obvinenie mladistvej osobe z obce Mníšek nad Hnilcom pre prípravu obzvlášť závažného zločinu úkladnej vraždy. "Podľa zistení polície mal jeho útok smerovať proti viacerým osobám spolužiakov a pedagógov základnej školy, ktorú navštevuje," doplnila Bárdyová. 

Podľa psychologičky Martiny Barillovej sa nebavíme o tom, žeby mal len poznámku o tom, že by to raz chcel urobiť. "On si už reálne zobral so sebou zbraň, teda tú sekeru. Čiže myslím si, že je tam veľmi reálna hrozba k tomu, žeby sa tam naozaj niečo desivé udialo," vysvetlila Barillová. 

Mladík sa údajne vyjadril, že to chcel spáchať na štvrtej vyučovacej hodine. Odborníčka hovorí, že mladík má vážny problém. A nejde len o migrénu, ktorú spomínali príbuzní. "Ľuďom je prirodzené, že nechceme spôsobovať bolesť. A u tohto páchateľa je, že chcem ublížiť ľuďom, chcem im reálne ublížiť na zdraví, až teda ich zabiť. A chce ublížiť väčšiemu počtu ľudí a chce to urobiť verejne," opísala Barillová. 

Vyšetrovateľ podľa Bárdyovej spracoval návrh na väzobné stíhanie obvineného. "V prípade preukázania viny mu hrozí trest odňatia slobody na 25 rokov až doživotie," dodala. Tento prípad v mnohých veciach pripomína príbeh mladíka zo Spišskej Novej Vsi. Ten sa pred viac ako štyrmi mesiacmi vyhrážal bombovým útokom na Spišských trhoch. Aj jeho vyšetruje NAKA. Podľa psychologičky je ich konanie podobné a nespája ich iba nízky vek. "Možno tam naskakuje pocit vyniknúť, aby sa o mne písalo, aby sa o mne hovorilo, niečo dosiahnuť. A tak isto taká chladná osobnosť v zmysle, že ja chcem reálne ublížiť tým ľuďom," uzavrela Barillová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy