Oblačno
25°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Poľovník zastrelil dvoch psov, keď na prechádzke sprevádzali jazdkyňu na koni
Zdielať na

Poľovník zastrelil dvoch psov, keď na prechádzke sprevádzali jazdkyňu na koni

KALINOVO / Nielen obrovský smútok, ale aj hnev lomcuje mladou majiteľkou ranča pri Kalinove. Poľovník dvomi ranami usmrtil jej psov. Sučka so psom sprevádzali na prechádzke jazdkyňu na koni. Podľa poľovníka psi durili lesnú zver, neboli označené a nevidel pri nich žiadneho človeka. Udalosť sa stala na poli, ktorý paradoxne patrí majiteľke ranča. Ide však aj o časť poľovného revíru.

Žena na koni najskôr počula ranu a potom kňučanie psa

Poľovník sedel na posede asi 80 metrov odtiaľ, kôň s jazdkyňou kráčal po poľnej ceste vedľa lesa. "Potom som započula a videla druhý výstrel, ako nám pán poľovník zastrelil psa. Celý čas som kričala, aby ma počul. Bála som sa vlastne už aj sama o seba, keď druhýkrát vystrelil," hovorí jazdkyňa. 

Biely pes ešte bežal pár metrov s krvácajúcou ranou, našli ho uhynutého v kukurici. Čiernu sučku dohľadali v lese, ešte stále žila. "Katastroficky trpela. Bola postrelená do stehennej kosti, trieštivá zlomenina ktorá sa nedala zachrániť. Mala ťažký šok, kolabovala," hovorí majiteľka psov. 

Aj napriek niekoľkohodinovej snahe, aj toto zviera uhynulo

Pre majiteľku je to neopísateľná strata. Neviem sa zmieriť najmä s tým, že oba psi trpeli. "Ja sám som poľovník a nikdy by som si nedovolil strieľať z guľovej zbrane, keď sa nachádza ani nie 100 metrov odo mňa dievča na koni. A vidím, že tam má psi," tvrdí priateľ majiteľky. 

Poľovník má inú verziu

Toto ale poľovník kategoricky odmieta. Ak by videl človeka, vraj by nikdy nevystrelil. Tvrdí, že by nestrieľal ani na túlajúcich sa psov v revíri, v tomto prípade však podľa jeho slov išlo o útočiacich psov, ktoré nemali obojok ani iné označenie. Plnil si povinnosť poľovníka a to chrániť lesnú zver.

"V tejto situácii som to jasne vyhodnotil, ako dva psi, ktoré naháňajú zver v kukurici a duria. Do môjho výstrelu som žiadneho človeka nevidel. Až niekoľko sekúnd po mojich výstreloch som zaregistroval osobu na koni, ktorá vyšla spoza ohybu lesa vo vzdialenosti približne 460 - 500 metrov. Úprimne mi je to ľúto, ale som presvedčený, že som konal podľa môjho najlepšieho vedomia a svedomia a podľa zákona," tvrdí poľovník. "Ďalej ako 20 metrov od nás nejdú, oni v živote, keď išli s nami, neplašili žiadnu zver," hovorí jazdkyňa. 

Polícia prípad vyšetruje

Všetky okolnosti prípadu už rieši vyšetrovateľ enviro polície, ktorý už začal trestné stíhanie vo veci podozrenie z trestného činu týrania zvierat a poškodzovania cudzej veci. "Vo veci prebiehajú procesné úkony, preto viac informácií nie je možné poskytnúť," informuje Michal Slivka, hovorca Prezídia Policajného zboru. 

"V prípade, že polícia usúdi, že sa tam nestal trestný čin, tak posunie riešenie tohto incidentu Slovenská poľovnícka komora, ktorá ho bude riešiť v rámci vlastného disciplinárneho poriadku," uviedol Alojz Kaššák, hovorca Slovenskej poľovníckej komory. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy