Polojasno
14°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Zamotaný prípad: Manžel sa jej opakovane vyhráža zabitím a ona opakovane volá políciu. Vypovedať potom odmietne
Zdielať na

Zamotaný prípad: Manžel sa jej opakovane vyhráža zabitím a ona opakovane volá políciu. Vypovedať potom odmietne

HORNÁ ZEMPLÍN / Manžel sa jej opakovane vyhráža zabitím a ona opakovane volá políciu, no napokon vypovedať odmietne. Zamotaný prípad riešia policajti na Zemplíne. Podľa expertky, ak ide o osobu blízku, manželka má právo výpoveď odoprieť. Aj keď je to dokazovanie toho, že sa skutok stal, policajtom to vyšetrovanie výrazne sťažuje.

Ku skutku došlo za dverami jedného z bytov. Údajným agresorom má byť 70-ročný muž. Manželke sa mal vyhrážať zabitím, a to dokonca s nožom v ruke. Žena v obave o život a zdravie privolala políciu.

"Podozrivá osoba bola zadržaná, oznamovateľka, a zároveň poškodená, odmietla vypovedať," priblížila Jana Ligdayová, hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove.

Podľa expertky je manželka v postavení svedka a keďže páchateľom má byť jej blízka osoba, má právo odmietnuť výpoveď, hoci ona sama skutok nahlásila. "Orgány činné v trestnom konaní síce musia vo veci konať a zadovažovať dôkazy, ale keď chýba základná výpoveď, nemusí mozaika dôkazov nakoniec svedčiť o tom, že sa ten skutok takto stal," povedala expertka na trestné právo Lucia Kurilovská

Policajti v prípade začali trestné stíhanie vo veci trestného činu nebezpečného vyhrážania. Muža zo skutku ale zatiaľ neobvinili. Ide pritom o opakované konanie. Aj pri prvom incidente sa žena obrátila na políciu, no aj vtedy napokon nevypovedala.

"Aj v minulosti bolo zo strany poškodenej oznámené obdobné konanie, ktoré bolo ukončené postúpením veci na príslušný úrad. Aj vtedy oznamovateľka odmietla vypovedať," uviedla Ligdayová.

Expertka vysvetľuje, že napriek odmietnutiu výpovede poškodenej, policajti majú zadovažovať ďalšie dôkazy. "V zmysle výsluchov ďalších svedkov, susedov, keby ona mala lekárske potvrdenia, že jej bolo ublížené," povedala Kurilovská.

"Po vykonaní potrebných úkonov sa rozhodne o ďalšom postupe," uzavrela Ligdayová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy