Oblačno
15°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Spoločenská hodnota medveďa je minimálne 5 000 eur. Prípady nelegálne zastrelených zvierat pribúdajú
Zdielať na

Spoločenská hodnota medveďa je minimálne 5 000 eur. Prípady nelegálne zastrelených zvierat pribúdajú

BANSKÁ BYSTRICA / Medveď je chránené zviera, ktorého spoločenská hodnota je minimálne 5 000 eur. Pribúdajúce prípady nelegálne zastrelených medveďov rieši enviropolícia.

Štátna ochrana prírody v Banskej Bystrici upozornila za ostatné dva týždne až na tri prípady podozrenia z pytliactva medveďa hnedého. Prvý prípad uhynutého medveďa bol nahlásený v katastrálnom území v obci Moštenica v okrese Banská Bystrica.

"Bol nájdený kadáver o váhe 65 kilogramov. Bol to samec, bol už v čiastočnom štádiu rozkladu, ale pri pitve bolo zistené, že medveď zahynul strelným poranením," hovorí Dan Harťanský zo Správy NAPANT.

Druhý prípad zaznamenala polícia pri kontrole vozidla v okrese Brezno. Keď policajti zastavili auto, zistili, že preváža telesné pozostatky, vrátane mäsa z medveďa hnedého.

"Ide o trestný čin z porušovania rastlín a živočíchov a trestný čin pytliactvo. Z tohto skutku sú podozrivé dve osoby, ktoré medveďa prevážali," priblížila hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová.

Tretí podnet na vyšetrovanie nahlásili enviropolícii priamo členovia Zásahového tímu pre medveďa hnedého z Chránenej krajinnej oblasti Poľana. Tí síce hľadali postrelenú medvedicu, ktorá bola dlhodobo problémová a miestnym spôsobovala škody na hospodárskych zvieratách, no namiesto samice našli kostrové zvyšky zastreleného medveďa.

"Spoločenská hodnota medveďa hnedého je 5000 eur. V chránenom území sa spoločenská hodnota zvyšuje až trojnásobne," povedala Kristína Bocková, manažérka pre komunikáciu Štátnej ochrany prírody Slovenskej republiky.

Ochranári vyzývajú ľudí, aby nájdené podozrivé nálezy pozostatkov zvierat nahlásili polícii, alebo priamo na správy národných parkov či chránených krajinných oblastí.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy