Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Mohutná explózia na východe Slovenska: Obyvateľov vystrašil delostrelecký granát
Zdielať na

Mohutná explózia na východe Slovenska: Obyvateľov vystrašil delostrelecký granát

ZBOJ / Mohutná explózia vystrašila obyvateľov obce Zboj v slovensko–ukrajinskom pohraničí. Na dvore totiž bagrista nabral nevybuchnutý delostrelecký granát. Previezť muníciu bolo riskantné, a tak ju pyrotechnik odpálil na lúke nad dedinou. Starosta mal množstvo vystrašených telefonátov.

Miestni obyvatelia sú zvyknutí na to, že v lesoch nad obcou, kadiaľ sa tiahla frontová línia počas 2. svetovej vojny, nachádzajú muníciu. No občas ju nájdu aj tam, kde by to nik nečakal. "Vidíte, aj také veci sa stávajú, že pri oprave domu to vlastne vykopali," povedal starosta obce Zboj Ladislav Ladomirjak. Bagrista delostrelecký granát nabral spolu so zeminou do lyžice. Stalo sa to počas výkopových prác pri rozostavanej stavbe. "V lyžici som ho našiel, normálne v lyžici. Už sme hneď videli, lebo už som pár takých našiel. Ale taký veľký ešte nie," prezradil nálezca munície. "Krajský pyrotechnik určil, že ide o delostrelecký granát 152 mm z druhej svetovej vojny," uviedla hovorkyňa KR PZ Prešov Jana Ligdayová.

Podľa krajského pyrotechnika munícia nebola schopná prevozu, a tak ju museli zneškodniť priamo na mieste. Nálezca nám ukázal kráter na lúke nad dedinou, kde granát odpálili. V obci na silnú ranu nebol nik pripravený. "Ja som bol mimo obce, takže som nemohol informovať ľudí, že dôjde k výbuchu. Tak sme po výbuchu čakali, koľko budem mať telefonátov," vyjadril sa Ladomirjak.

A telefón začal starostovi zvoniť hneď po explózii. Silná dunivá rana a trasúce sa okná na domoch – to v mnohých vyvolalo obavu z jediného. "Viete, prebieha boj vedľa, na Ukrajine. Tak boli také, že či niečo z Ukrajiny?" povedal Ladomirjak. Frontová línia sa v tejto oblasti tiahla nielen počas druhej, ale aj počas prvej svetovej vojny. Svedectvá o tvrdých bojoch tam ľudia nachádzajú dodnes. "Nábojnice, také tie menšie na Zemplínskych Hámroch, tiež pri základoch rodinného domu, ale tu v okolí prvý taký veľký," dodal nálezca munície. Pri nájdení munície stačí dodržať tri pravidlá: ohlásiť nález na polícii, nemanipulovať s ním a miesto do príchodu pyrotechnika označiť, alebo si ho zapamätať.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy