Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Byť poštárom je čoraz nebezpečnejšie: Útoky psov sa zdvojnásobili
Zdielať na

Byť poštárom je čoraz nebezpečnejšie: Útoky psov sa zdvojnásobili

BRATISLAVA / Útoky psov na poštových doručovateľov v porovnaní s rokom 2019 sú viac ako dvojnásobné. Odpoveďou pošty je školenie pre svojich zamestnancov, aké doteraz nezažili.

"Slovenská pošta od začiatku tohto roku do konca augusta zaznamenala 79 útokov psov, z toho najviac v Nitrianskom, Košickom a Trenčianskom kraji," vyjadrila sa Jana Lukáčová, vedúca Odboru komunikácie a marketingu Slovenskej pošty. Inštitúcia sa rozhodla, že na ochranu svojich zamestnancov pripraví školenie, ktoré im pomôže vyhnúť sa prípadným konfliktom so psami. V rajóne pre cvičených psov sa s nim budú môcť stretnúť a naučiť sa predísť útokom.

Poštová doručovateľka Dagmar Alexyová sa vo svojom povolaní stretla s malým plemenom aj s poľovníckym psom. "Preskočil cez nízky plot a chcel ma uhryznúť, stihla som na bicykli utiecť. Ten druhý bol maličký, ale riadne drsný, mala som strach, no tiež sa mi nejako podarilo utiecť," hovorí pani Dagmar. "Už sa po mne rozbehlo pár psov, našťastie vždy tam bol ten vozíček a pes si držal dištanc. Mám kolegu, ktorý mal skúsenosť s menším psom, ktorý ho vyzliekol do treniek. Chudák, potom čakal na druhého kolegu, ktorý mu priniesol náhradné nohavice," povedal poštár Marián.

Podľa trénera psov Jozefa Olearčina sa psov netreba báť, ak sa chcete vyhnúť konfliktu, stačí vedieť čítať v jeho mimike a postojoch. "Akonáhle bojazlivého psa natlačíme do situácie, ktorú psychicky nezvláda, zaútočí. Dominantný pes pozná svoju funkciu, má vztýčené uši, pozerá sa uprene. Radšej vycúvať, ak je to možné, sklopím zrak a cúvam k východu, prípadne sa schovám. Hlavné je predvídať, aby sa to vôbec nestalo," tvrdí Jozef. Pošta bude pokračovať v školeniach aj v online forme.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy