Polojasno
14°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Biela pastelka pomáha nevidiacim začleniť sa do života. Zbierku môžete podporiť aj vy
Zdielať na

Biela pastelka pomáha nevidiacim začleniť sa do života. Zbierku môžete podporiť aj vy

BANSKÁ BYSTRICA / Elektrické autá, nevhodne zaparkované kolobežky aj arogantní vodiči. To je len časť problémov, s ktorými sa často stretávajú nevidiaci a slabozrakí ľudia. Podporu ste im v piatok, 23. septembra, mohli vyjadriť kúpou bielej pastelky.

Nevidiaci sa denne stretávajú s problémami, ktoré zdraví ľudia riešiť nemusia. Popísal nám ich muž, ktorý si napriek svojmu hendikepu prácu našiel. No cestu do zamestnania neabsolvuje sám. "Zvyčajne chodievam buď MHD s niekým alebo taxíkom, ale ak pešo tak idem s niekým. Dôvodov je viac, moja priestorová orientácia nie je úplne najlepšia, ale je to aj kvôli bezpečnosti," povedal Ondrej Rosík.

Zlý signál od vodičov na ľudí so zrakovým postihnutím ich vie spliesť a ohroziť. "Trúbia a nikdy neviem vyhodnotiť či mám ísť alebo nie," vysvetlil. Povinnosti šoférov pripomína policajná hovorkyňa. "Keď nevidiaci zdvihne bielu palicu, je povinnosťou vodiča zastaviť vozidlo a nechať nevidiaceho bezpečne prejsť na druhú stranu," uviedla Petra Kováčiková.

Nevidiaci využívajú oveľa viac ako zdraví ľudia napríklad svoj sluch. Preto aj doba elektromobilov je pre nich nástrahou - elektrické autá totiž nevydávajú taký intenzívny zvuk ako bežné spaľovacie. "Vodič cúval na parkovisku, nacúval do mňa tak, že ma odhodilo na obrubník a skončilo to trieštivou zlomeninou ramena," pripomenul nepríjemnú skúsenosť Rosík.

Aj v uliciach Banskej Bystrice v piatok, 23. septembra, prebiehala verejná zbierka s názvom Biela pastelka. Účelom jej 21. ročníka je podpora nevidiacich a slabozrakých ľudí. Výťažok z nej sa využíva hlavne na to, aby sa nevidiaci mohli zaradiť do bežného života. "Využíva sa na rôzne kurzy a nácviky. Sú to nácviky chodenia s bielou palicou, nácvik sebaobsluhy, výučby Brailovho písma a nácvik práce s technickými pomôckami ako sú počítače či mobily s hlasovým výstupom," uzavrela vedúca Únie nevidiacich a slabozrakých Dagmar Filadelfiová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy