Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Tínedžerke sa vyhrážali a nadávali jej. Za chovanie policajtov dostala odškodné vo výške 30-tisíc
Zdielať na

Tínedžerke sa vyhrážali a nadávali jej. Za chovanie policajtov dostala odškodné vo výške 30-tisíc

BRATISLAVA / Európsky súd pre ľudské práva skonštatoval závažné porušenie práv neplnoletého rómskeho dievčaťa, ktoré utrpelo v roku 2017 vážne poranenia po páde z okna, ku ktorému došlo počas jej zadržania na policajnom oddelení. Podľa Európskeho súdu pre ľudské práva zodpovedné štátne orgány incident nedostatočne vyšetrili. Organizácia jej uznala finančné odškodné vo výške 30-tisíc eur.

V januári 2017 bolo neplnoleté dievča s bratom zadržané policajnou hliadkou pre podozrenie zo spáchania prečinu. Súrodenci boli odvezení na policajné oddelenie. "Sťažovateľka tvrdila, že počas prevozu na policajnú stanicu dostala od policajtov v aute facku a bolo jej nádávané do "špinavých cigánok“. Následne udalosti na policajnej stanici si sťažovateľka nepamätala. Jej brat však zaslal súdu prehlásenie, z ktorého vyplývalo, že videl, ako jeho sestra pri príchode na policajnú stanicu veľmi plakala a videla, ako aj jemu policajt dal facku," uviedla organizácia. 

Brat neplnoletého dievčaťa počul, ako na policajnej stanici jeho sestra kričala, aby ju pustili a tiež počul, ako sa jej policajti vyhrážali a nadávali jej. Podľa polície chcelo ísť dievča počas zápisnice na toaletu, kde vyskočila z okna. "Policajt, ktorý sťažovateľku na toaletu sprevádzal, bol podľa polície otočený chrbtom k nej. Tvrdil, že konanie sťažovateľky tak nespozoroval a incidentu nemohol nezabrániť," uviedla ďalej organizácia. Policajt povedal, že po otočení videl otvorené okno a dievča, ktoré ležalo pred policajnou stanicou. Mladé dievča spadlo z výšky sedem metrov. "Utrpela ťažké zranenia – poranenie lebky a pľúc, zlomeniny rebier a ďalšie zlomeniny – ktoré si vyžiadali intenzívnu liečbu. Bola určitý čas v kóme a následne v umelom spánku," pripomenula organizácia. 

Voči policajtovi bolo začaté trestné stíhanie za prečin marenia úlohy verejným činiteľom, ktoré bolo následne ukončené a policajt bol uznaný vinným z disciplinárneho previnenia. Dievča bolo v trestnom konaní vypočuté len ako svedkyňa a nikto ju neinformoval o výsledku. "V máji 2017 bolo na príkaz prokurátora začaté ďalšie trestné konanie týkajúce sa výpovede sťažovateľky o zlom zaobchádzaní, ktorému mala čeliť v aute počas prevozu na policajné oddelenie. Trestné stíhanie bolo zastavené s odôvodnením, že sa tvrdenia sťažovateľky nepodarilo preukázať," uviedol Európsky súd pre ľudské práva. Na nedostatky upozornila aj na ústavnom súde, ktorý nenašiel žiadne porušenie jej práv. 

V roku 2019 sa preto obrátila na Európsky súd pre ľudské práva, vo svojej sťažnosti poukázala na zlé zaobchádzanie a nadávky na jej osobu od príslušníkov polície. Upozornila aj na to, že štátne orgány neposkytli žiadne vysvetlenie incidentu, neprijali žiadne opatrenia na ochranu jej zdravia a života a nijako nevyšetrovali incident. Tvrdila, že chovanie zo strany policajtov bolo motivované tým, že je Rómka. "Rozsudkom zo dňa 8. septembra Európsky súd pre ľudské práva sťažovateľke čiastočne vyhovel. Čo sa týka udalostí vedúcich k pádu sťažovateľky z okna, európsky súd konštatoval, že jej zranenia boli natoľko závažné, že spadajú do rámca článku 2 Dohovoru o ochrane ľudských práv a základných slobôd (právo na život)," uviedla organizácia. Dievčaťu uznal Európsky súd pre ľudské práva odškodné vo výške 30-tisíc eur. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy