Polojasno
19°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Žena naletela podvodníkovi cez telefón. Vraj boli cez jej kreditné karty nakúpené drogy a zbrane
Zdielať na

Žena naletela podvodníkovi cez telefón. Vraj boli cez jej kreditné karty nakúpené drogy a zbrane

BRATISLAVA / Ako uvádza polícia na sociálnej sieti, počas pondelka, 12. septembra, bola tiesňová linka 158 zaplavená telefonátmi, v ktorých ľudia upozorňovali na podvodné hovory neznámych osôb komunikujúcich v anglickom jazyku. S výnimkou jedného prípadu sa skončili telefonáty s neznámymi páchateľmi šťastne, nakoľko im neboli poskytnuté identifikačné údaje.

Cez kreditné karty s jej menom boli vraj nakúpené drogy a zbrane

Polícia na svojom Facebooku varuje pred podvodnými telefonátmi. Na podvod naletela 23-ročná Gabriela, ktorá následne podala trestné oznámenie. "Kontaktovala ju anglicky hovoriaca neznáma osoba. Tá sa predstavila ako James Hector, pracovník Europolu. Oznámil jej, že v zahraniční boli pri razii nájdené kreditné karty s jej menom, na ktoré boli nakupované nelegálne zbrane a drogy. V strese mu poškodená odpovedala na otázku výšky zostatku peňazí na jej účte, ako aj adresu trvalého bydliska. James Hector následne oznámil Gabriele, že jej príde Europol zablokovať účet," uvádza Polícia SR - Bratislavský kraj na svojom Facebooku.

Sama poslala peniaze podvodníkom

Sám jej pomohol s tým, aby vraj mala k svojim peniazom mala prístup. "Navigoval ju cez telefón, aby si nainštalovala ,,AnyDesk“ na zdieľaný prístup. Ďalej jej ,,pomohol“ vytvoriť účet na stránke Wise a ona sa prihlásila do svojho bankového účtu, kde neznámy páchateľ videl jej zostatok na účte. Vyzval ju, aby peniaze previedla na účet vytvorený na stránke Wise, aby ich tam mala v bezpečí," ďalej uvádza Polícia.

Podvodník musel Gabrielu chvíľu  presviedčať, no nakoniec zaslala na účet do Thajska transakcie v hodnotách 490 €, 490 € a 500 €. Celková škoda aj so všetkými poplatkami sa vyšplhala na sumu 1 500 eur.

"V prípade podobných správ, telefonátov neposkytujte žiadne zo svojich autentifikačných a verifikačných údajov k žiadnym bankovým službám, či produktom. Zároveň, ak od Vás neznáma osoba akoukoľvek formou požaduje Vaše údaje k platobným kartám a údaje k službe internetbanking, alebo prihlasovacie údaje a heslo, za žiadnych okolností ich neposkytujte," varuje polícia.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy