Zatiahnuté, dažďové prehánky
11°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Pozor na internetových podvodníkov: Predajom sukne prišla žena zo Zemplína o 1 200 eur
Zdielať na

Pozor na internetových podvodníkov: Predajom sukne prišla žena zo Zemplína o 1 200 eur

PTIČIE / Chcela zarobiť 18 eur, napokon prišla o 1 200. Žena zo Zemplína sa do problémov dostala tak, že na internete predávala sukňu. Záujemca jej poslal link a hoci žena mala peniaze získať, zadala údaje svojej platobnej karty.

Namiesto malého zárobku prišla o veľké peniaze

Poškodenou je v tomto prípade 30-ročná žena z obce Ptičie pri Humennom. Prostredníctvom internetu chcela za 18 eur predať sukňu. Namiesto toho, aby zarobila, napokon ale o peniaze prišla. Dohodli sa, že kupujúci zaplatí za tovar prostredníctvom kuriéra. "Predávajúcej  zaslal odkaz na stránku, kde sa jej zobrazili údaje o platbe. Bola presmerovaná na vykonanie platby, kde mala zadať údaje k svojej platobnej karte," informuje Jana Ligdayová, hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove. 

Na platbu použila nedôveryhodný link

Žena údaje zadala a kódy potvrdila. Odborník upozorňuje, že platiť máme prostredníctvom svojho účtu alebo kartou, nie však cez nedôveryhodný link."Dáte raz tú platbu, raz kliknete, raz vyplníte, už majú údaje, prístup do počítača, šanca, že dostanete peniaze späť, je veľmi nízka," upozorňuje IT predajca, Dávid Kulik.

Žena navyše platiť nemala vôbec. Predajom sukne chcela zarobiť. "Z jej účtu jej bolo následne bez jej súhlasu a vedomia zrealizovaných niekoľko platieb, a to v celkovej výške takmer 1 200 eur," informuje Ligdayová.

Nikto zatiaľ nebol obvinený

Policajti prípad prešetrujú, ako podvod v súbehu s prečinom neoprávneného vyrobenia a použitia platobného prostriedku. "Vo veci zatiaľ nie je rozhodnuté a nebolo vznesené obvinenie konkrétnej osobe," ďalej uvádza Ligdayová.

Obeťou podvodníkom sa väčšinou stávajú seniori

Pred rôznymi praktikami ich vystríhajú aj starostovia. A to nielen v prípade telefonátom od neznámych ľudí. "U nás keď prídu aj podomoví obchodníci, hneď mi volajú. Starosta, tu sú takí a takí ľudia, máme ŠPZ, choď sa na nich pozrieť," hovorí Cyril Hirjak, starosta obce Chlmec. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy