Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Opitý starosta z Beňadikoviec bol odsúdený a prišiel o mandát
Zdielať na

Opitý starosta z Beňadikoviec bol odsúdený a prišiel o mandát

BEŇADIKOVCE / Nafúkal viac ako jedno promile a víkend strávil za mrežami v policajnej cele. Starosta obce na severovýchode Slovenska dostal pre alkohol za volantom peňažný trest. Odsúdením ohrozil svoj mandát starostu a aj nadchádzajúce voľby. Bol totiž jediným kandidátom.

Stalo sa dve minúty po polnoci

32-ročný muž, ktorý je starostom v dedinke Beňadikovce si bol na benzínke kúpiť bagetu. Tam upútal pozornosť policajnej hliadky. Po výsledku dychovej skúšky putoval za mreže policajnej cely. Po víkendových nociach strávených v policajnej cele, predviedli policajti starostu na okresný súd.

Putá si zakrýval pulóvrom 

Z policajnej cely ho priviedli v putách, ktoré si zakrýval pod pulóvrom. Zo súdu už odišiel slobodný no s paragrafom na krku. Okresný súd vo Svidníku ho uznal vinným z prečinu ohrozenia pod vplyvom návykovej látky. "Za čo mu súd uložil peňažný trest vo výške 600 eur a pre prípad úmyselného zmarenia výkonu peňažného trestu, náhradný trest odňatia slobody v trvaní dvoch mesiacov," informuje Ivana Petrufová, hovorkyňa súdov v Prešovskom kraji. 

"Mandát starostu zaniká automaticky pokiaľ je odsúdený za trestný čin. Pokiaľ to nemá zamlčané, stratil bezúhonnosť a v tom prípade by sa nemal ani len uchádzať o mandát starostu v najbližších voľbách," hovorí Michal Kaliňák, ústredný riaditeľ Kancelárie ZMOS. Obec sa tak bude musieť pripraviť na doplňujúce voľby, ktoré podľa zákona musia byť najneskôr do polroka po komunálnych voľbách. Okrem peňažného trestu odkráčal starosta domov aj so zákazom činnosti viesť všetky druhy motorových vozidiel po dobu 16tich mesiacov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy