Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Starosta nafúkal vyše promile. Ak ho odsúdia príde o mandát a októbrové voľby budú v obci ohrozené
Zdielať na

Starosta nafúkal vyše promile. Ak ho odsúdia príde o mandát a októbrové voľby budú v obci ohrozené

BEŇADIKOVCE / Po dychovej skúške skončil okrem iných aj 32-ročný muž z dediny na severovýchode Slovenska. Aktuálne je v cele policajného zaistenia a čaká, že jeho prípad pôjde pred súd. Ak by ho odsúdili v takzvanom superrýchlom konaní, tak v obci, z ktorej pochádza budú ohrozené najbližšie voľby. Je tam totiž starostom i jediným kandidátom.

Stalo sa to dve minúty po polnoci, keď si bol 32-ročný muž na benzínke kúpiť bagetu. Tam upútal pozornosť policajnej hliadky. Následne sadol za volant, naštartoval a odišiel. Krátko na to ho policajti zastavili a dali mu fúkať. "32-ročný muž bol zastavený a kontrolovaný, pričom vykonanou dychovou skúškou na alkohol bolo u neho zistené požitie alkoholu. Výsledok dychovej skúšky bol viac ako 1,3 promile," informuje Daniel Džobanik, hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove. 

Za volantom sedel 32-ročný muž, ktorý pochádza z obce Beňadikovce. V dedine niet toho, kto by ho nepoznal. Ak by ste ho hľadali za normálnych okolností v práci, museli by ste ísť na obecný úrad. Je tu totiž starostom.

Telefón starostu zostal po celý deň vypnutý

V nedeľu bol obecný úrad zatvorený, no zdá sa, že starostu v práci nenájdeme ani v pondelok. "Policajti vodiča obmedzili na osobnej slobode a umiestnili do cely policajného zaistenia," informuje Džobanik. 

Po obvinení bola obžaloba predložená súdu vo Svidníku

Jeho osud, ako starostu, je nateraz neistý. Ak by ho odsúdili v takzvanom superrýchlom konaní, prišiel by o svoj mandát. V obci by tak boli aj ohrozené nadchádzajúce voľby. Bol totiž jediným kandidátom. "Obec bude odsúdená na to, aby sa pripravila na ďalšie voľby, ktoré budú doplňujúce hneď po komunálnych voľbách, a to najneskôr do pol roka," informuje Michal Kaliňák, ústredný riaditeľ kancelárie ZMOS. "Mandát starostu zaniká automaticky, a to za odsúdenie za úmyselný trestný čin," hovorí Kaliňák. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy