Zatiahnuté
10°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Pozor komu požičiavate svoje auto: Ak dlhuje na pokutách, môžete prísť o evidenčné číslo
Zdielať na

Pozor komu požičiavate svoje auto: Ak dlhuje na pokutách, môžete prísť o evidenčné číslo

BRATISLAVA / Štát sa už niekoľko rokov pokúša zrýchliť výbery pokút. Jedným z dôvodov sú nesplatené dlhy previnilcov. Nezodpovední vodiči môžu prísť o evidenčné čísla.

Policajti každým rokom evidujú, čím ďalej, tým viac vodičov, čo urobia dopravný priestupok. V rámci objektívnej zodpovednosti si za posledné tri roky našlo pokutu v schránke viac než 98 tisíc vodičov. "Za rok 2021 bolo viac ako 330 tisíc porušení pravidiel cestnej premávky no a za prvých 5 mesiacov tohto roku to bolo približne 155 tisíc," objasňuje hovorkyňa Ministerstva Vnútra, Zuzana Eliašová. Problém nastáva, keď vodiči pokutu za cestný priestupok nezaplatia. Štatistiky rezortu vnútra poukazujú na to, že koncom augusta sa tento dlh vyšplhal na sumu 67 miliónov eur.

Exekútori a možnosť prísť o evidenčné číslo vozidla

V rámci vyberania nezaplatených pokút si ministerstvo pomáha službami exekútorov, kde im môžu pomôcť aj policajné hliadky. Ak sa pri bežnej cestnej kontrole zistí, že vodič neuhradil cestné mýto, alebo ma nevyplatenú pokutu, tak môžu vodičovi odobrať evidenčné číslo. Tieto pravidlá sa aplikujú aj na iné podlžnosti. "Ak nie je uhradená pokuta uložená v blokovom konaní o správnom delikte držiteľa vozidla," dodáva hovorca prezídia PZ SR, Michal Slivka. Štatistiky odobratých evidenčných čísiel za nezaplatené pokuty nie sú známe. Ale dopravný analytik vzpriamuje výstražný prst. Podľa jeho slov môže dôjsť problému u šoférov, ktorí neriadia svoje súkromné vozidlo. "Čiže prakticky si to vieme predstaviť veľmi jednoducho. Polícia zastaví linkový autobus, zistí, že vodič má nejaký dlh, ktorý spravil pokutou, zoberú autobusu evidenčné čísla, cestujúcim povedia dopravte sa ako chcete a autobus dokáže blokovať diaľnicu alebo dôležitú cestu," uzatvára Jozef Drahovský. Podľa slov analytika zákon nevzhliada k tomu, že o evidenčné vozidlá môžu prísť vozidlá, ktorých šoféri nie sú ich skutoční vlastníci. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy