Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
V kauze únosu prezidentovho syna vznikol ďalší problém: Prísediaci odmietajú bezpečnostnú previerku
Zdielať na

V kauze únosu prezidentovho syna vznikol ďalší problém: Prísediaci odmietajú bezpečnostnú previerku

BRATISLAVA / V tieni koaličnej krízy zostalo smutné výročie prípadu únosu syna prezidenta Michala Kováča z 31. augusta 1995. Vyšetrovatelia mali od začiatku podozrenie, že za profesionálne zorganizovanou akciou stojí tajná služba na čele s Ivanom Lexom a minimálne s vedomím vtedajšieho premiéra Vladimíra Mečiara. Aj keď prípad otvorili po zrušení Mečiarových amnestií už pred piatimi rokmi, dodnes sa pojednávanie neuskutočnilo.

Zdalo sa , že súdy sa môžu konečne vysporiadať s obžalobou ešte z roku 2000. Podľa nej vtedajší šéf SIS, Ivan Lexa a ďalších dvanásť ľudí zavliekli syna prezidenta Michala Kováča do Rakúska. Súd však musel počkať, kým prísediaci sudcovia získajú bezpečnostnú previerku. Trvalo to takmer rok. Následne dali vec posúdiť na súdny dvor do Luxemburgu, či sa vôbec môže vo veci V kauze únosu prezidentovho syna vznikol ďalší problém. Prísediaci odmietajú bezpečnostnú previerkukonať. Tak sa čakalo opäť - do decembra 2021, kedy Súdny dvor konanie odobril. Nastal ale ďalší problém. Prísediaci sudcovia s previerkou medzičasom odišli.

Ani po piatich rokoch tak nie je známe, kedy začne súd pojednávať, ostatní prísediaci sudcovia sa odmietajú podrobiť bezpečnostnej previerke. "Z aktuálneho počtu 44 prísediacich Okresného súdu Bratislava III žiadny z uvedených prísediacich nedal súhlas k prevereniu národným bezpečnostným úradom," napísal v stanovisku Okresný súd Bratislava III.


Takúto previerku má aj známa etnologička, ktorá je zároveň prísediacou na inom súde. "Cieľom bezpečnostnej previerky je zistiť, či je človek vydierateľný, aby nemohol potom nejakým spôsobom zneužiť tajné informácie, ku ktorým má prístup," uviedla etnologička Katarína Nádaská.


Na súde tak čakajú na nových prísediacich sudcov a ak aj budú ochotní sa podrobiť previerke, potrvá to ďalšie mesiace. "Sa preveruje nielen človek, ale aj rodinní príslušníci, spoločnosť, s ktorou sa stýka, preverovaný musí dať napríklad aj súhlas s kontrolou bankových účtov. Sú to veci, do ktorých sa ľudia nehrnú," vysvetlila Nadaská. 

Situácia môže tešiť Roberta Fica, ktorý zrušiť amnestie dlhodobo odmietal, napokon to Smer podporil. Pri príležitosti 80 Vladimíra Mečiara Robert Fico napísal: "Napriek tomu som prikývol na ich zrušenie, čo považujem za veľkú chybu v mojej dlhoročnej politickej kariére."


Syna dnes už nebohého prezidenta Michala Kováča uniesli 31. augusta v roku 1995, podľa vtedajšieho vyšetrovateľa kauza nepatrí na súd, ale do kartoték Ústavu pamäti národa. "Žiadne utajenie. Nech kto chce, si ide tento spis prečítať. Dal by som ho aj na internet, aby každý videl, čo to bolo za svinstvo. Ale neriešiť to cez trestné konanie. Malo by to zmysel vtedy, pokiaľ by sme poznali ten úvod- toho, kto to vymyslel a toho, kto to nariadil. A tí tam nie sú," vyjadril sa bývalý vyšetrovateľ Peter Vačok.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy