Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Tipy, ako ušetriť energie vo vašej domácnosti. Kde zbytočne plytváme?
Zdielať na

Tipy, ako ušetriť energie vo vašej domácnosti. Kde zbytočne plytváme?

Zdroj: noviny.sk

BRATISLAVA / Téma šetrenia elektrickou energiou v domácnostiach stále rezonuje. Šetriť tak, že by sme mali mrznúť a nesprchovať sa, alebo nevariť, by bolo veľmi drastické, a experti na energetiku si nemyslia, že je to nutné. Veľké rezervy vidia tam, kde zbytočne plytváme a ani o tom nevieme.

V priemernom príbytku je spotreba na teplo oveľa vyššia, ako na na všetky elektrické spotrebiče spolu. Podľa energetika strojníckej fakulty STU v Bratislave, profesora Michala Masaryka, je pomer asi 60 ku 40.

Elektrické spotrebiče v domácnosti síce predstavujú menší podiel, ale je tam viac možností, ako ušetriť bez drastických opatrení. Možno vás prekvapí, že najväčšími žrútmi elektriny nie sú len spotrebiče s vysokým výkonom, ale aj s nízkym. "Pri elektrospotrebičoch je rozhodujúca nielen okamžitá spotreba, ale aj doba používania," uviedla hovorkyňa Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry Zuzana Valentová. S ňou súhlasí aj Masaryk. "Najväčší podiel má spotrebná elektronika - počítače, televízory..." povedal.

Tvoria až jednu pätinu spotreby. Často je navyše zbytočná, napríklad pokiaľ ich celé dni ponechávame v spiacom režime. Ak pri odchode z domu elektroniku úplne vypneme, môžeme veľa ušetriť. "Pozoruhodne veľa spotrebuje chladnička, pretože ide stále," pripomenul Masaryk. Ušetríme veľa, ak ju budeme menej často a krátko otvárať, odstraňovať námrazu, nastavíme teplotu o stupeň vyššie a vyčistíme zadnú mriežku. 

Veľkú úsporu môžeme dosiahnuť aj pri klimatizácii, ak ju v lete nastavíme na 24 stupňov, nie menej, alebo ochladíme budovu napríklad vodou. Ak máme nainštalovaný aj takzvaný nočný prúd, teda lacnejší, práčku, umývačku riadu, prípadne aj žehličku môžeme zapínať v noci. Staré spotrebiče môžeme vymeniť za nové s nižšou spotrebou elektriny. "Pri výbere spotrebičov a svetelných zdrojov významne pomôžu energetické štítky, na ktorých je uvedená ročná spotreba energie," apelovala Valentová. 

Pokiaľ máte možnosť vymeniť chladničku, ktorá má viac ako 10 rokov, urobíte dobrú investíciu..."ale nasilu vymieňať chladničku, ktorá je dobrá, za ešte úspornejšiu, sa neoplatí," doplnil a uzavrel Masaryk.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy