Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Mestskí policajti chcú aj časť právomocí štátnej polície
Zdielať na

Mestskí policajti chcú aj časť právomocí štátnej polície

BRATISLAVA / Mestskí strážcovia zákona požadujú viac kompetencií. Môže za to súčasné znenie zákona o obecnej polícii, ktoré je podľa ich slov neprehľadné a zastaralé. Po novom by tak mohli v niektorých úlohách suplovať prácu štátnej polície.

Kontrola alkoholu za volantom či meranie maximálnej povolenej rýchlosti. Aj tieto právomoci by chceli mať mestskí a obecní policajti.

"Nový zákon by mohol umožniť obciam a teda aj mestským policajtom merať rýchlosti prostredníctvom statických radarov. Využívali by sme to na kritických miestach ako sú školy. oblasti kde sú domovy seniorov alebo ulice kde je zvýšený pohyb ľudí," povedal Peter Borko, hovorca mestskej polície v Bratislave.

V minulosti vraj boli prípady, kedy mestskí policajti dali vodičovi pokutu, ktorý vošiel do zákazu vjazdu a o pár kilometrov spôsobil ten istý šofér pod vplyvom alkoholu nehodu. Zabrániť takýmto prípadom má nové znenie zákona o obecnej polícii.

V stanovisku Združenia náčelníkov obecných a mestských polícií Slovenska sa okrem iného píše: "Mnohé nástroje obsiahnuté v zákone o obecnej polícii sú svojim obsahom nedostatočne upravené, resp. sú neúplné a ich absencia, resp. nedostatočnosť spôsobujú až nemožnosť plnenia úloh, ktoré zákon obecným a mestským políciám ukladá."

Prezident policajného zboru SR Štefan Hamran povedal: "Áno prebiehajú nejaké rokovania, ale to aký by mal byť rozsah ich kompetencií, tak kým nie je dohodnuté všetko tak nie je dohodnuté nič a z mojej strany by to bolo zatiaľ nezodpovedné sa k tomu vyjadrovať."

Jednou z ďalších kompetencií je, aby mestskí policajti mohli zasahovať i v civile.

Peter Borko vraví: "Častokrát tí mestskí policajti aj v čase osobného voľna sú napríklad pri nejakom priestupku a v súčasnosti ich zákon nechráni. Štátni policajti sú chránení a mestskí nie."

Mestských policajtov je dlhodobo nedostatok. Ich platy sa odvíjajú od rozpočtov miest.

"My dnes vidíme, že štátni policajti nestíhajú a mestskí nemôžu. A z tohto pohľadu je dôležitá aj zmena niektorých kompetencií práve preto, aby mestská polícia, keď vyberie pokutu, aby tá bola príjmom samosprávy," dodáva Michal Kaliňák, hovorca ZMOS.

Noviniek je ale podstatne viac. Jedna z nich sa ale nepozdáva dopravnému analytikovi.

"Chcú takú kompetenciu, aby nemali autá označené mestská polícia ale len polícia, s tým aby boli neroroznateľní od štátnej polície. Podľa mňa takáto požiadavka je neprípustná," povedal Jozef Drahovský.

Novým znením spomínaného zákona sa aktuálne zaoberá expertná skupina, ktorá bola vytvorená na ministerstve vnútra.

"Následne po vstupe materiálu do medzirezortného pripomienkového konania ministerstvo poskytne všetky detaily ohľadom plánovaných zmien," povedala hovorkyňa rezortu vnútra Zuzana Eliášová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy