Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Mafiánska vražda po štvrťstoročí opäť pred súdom
Zdielať na

Mafiánska vražda po štvrťstoročí opäť pred súdom

PREŠOV / Na prešovskom súde ožila mafiánska vražda stará 25 rokov. Ide o vraždu, za ktorú si odpykáva trest aj Ladislav Badó. Po tom ako začal v iných prípadoch vrážd odkrývať fungovanie mafiánskych skupín Mikuláš Černák, svitla nádej pre niektorých bývalých členov organizovaných skupín. Badó však tvrdí, že s vraždou z roku 1997 nemá nič spoločné.

Právoplatne odsúdený Ladislav Badó. Podľa rozsudku sa mal v 90-tych rokoch podieľať na vojne v košickom podsvetí. Za dve vraždy a pokus o vraždu ho odsúdili na 23 rokov väzenia. V prípade jednej z vrážd však tvrdí, že sedí nevinne a žiada obnovu konania. Teraz mu alibi poskytol ďalší svedok, ktorý sa mal sprostredkovane dozvedieť, kto sa na vražde Petra Klešča zúčastnil a meno Ladislava Badóa tam nepadlo. Pamätá si na to dobre i keď odvtedy ubehlo už 25 rokov.

"Som sa dozvedel, že Alojz Kromka, Szatmáry a Sisák išli do Košíc a mali zabiť Holuba mladšieho. Pritom zabili Klešča. Tam im mal pomáhať Alexander Horváth," povedal Zsolt Balogh, svedok v obnove konania.

Obhajca Ladislava Badóa Maroš Minčík povedal: "Jediný svedok, ktorý usvedčoval môjho klienta, pán Horváth, zmenil svoju výpoveď."

Pojednávanie bolo odročené na november. Predseda senátu naznačil, že v pripáde obnovy konania by malo padnúť rozhodnutie. Obhajoba si po výpovediach svedkov sľubuje viťazstvo.

"V plnom rozsahu verifikovali výpovede svedkov na predchádzajúcich zasadnutiach, to znamená, skutku sa nemal dopustiť môj klient, Ladislav Badó," hovorí Maroš Minčík.

Netradične sa na lavici svedka ocitol nielen Alexander Horváth, švagor nebohého mafiána Róberta Holuba prezývaný Šani, ktorý je na invalidnom vozíku odkedy pri pokuse o zastrelenie ho guľka zasiahla do chrbta, ale aj na doživotie odsúdený mafiánsky boss Mikuláš Černák.

"Vraždu mali vykonať Karol Szatmáry, Alojz Kromka a Sisák z Kráľovského Chlmca," povedal právoplatne na doživotie odsúdený Černák.

Prokurátor KP v Trenčíne Ronald Kutiš na to zareagoval so slovami: "Viete, ja nemôžem nejaké prelomenie mlčania pána Černáka brať ako bernú mincu toho, že je to dôvod na povolenie obnovy konania."

Súvisiace články

Najčítanejšie správy