Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Pri deratizácii zabil zákonom chránené vtáky, teraz mu hrozia dva roky väzenia
Zdielať na

Pri deratizácii zabil zákonom chránené vtáky, teraz mu hrozia dva roky väzenia

ŠAMORÍN / Zákonom chránené dážďovníky boli v jednom z bytových domov v Šamoríne zaživa pochované montážnou penou. Stalo sa tak ešte v máji. Smrť udusením bola podľa ochranárov rýchla a drastická. Enviropolicajti obvinili 34-ročného muža z Bratislavy zo spáchania trestného činu porušovania ochrany rastlín a živočíchov.

Pracovník firmy, ktorá sa zaoberá deratizáciou, dezinsekciou, ale aj ochranou objektov proti vtáctvu, mal upchať viacero hniezdnych dutín. Primárnym cieľom jeho práce vraj bolo čistenie fasády domu z dôvodu zapáchajúceho kalu z hniezd netopierov. Na opačnej strane bytového domu sa však v jeho útrobách práve nachádzali tri dážďovníky, osem vajíčok a jeden netopier. Podľa zistení TV JOJ si údajne chránené živočíchy zamestnanec deratizačnej firmy nevšimol. "Tento dotyčný človek mal priamy príkaz, aby vykonal túto akciu. Tam sa nemožno odvolávať na neznalosť, že dotyčný nevedel, že svojím konaním usmrtí chránené živočíchy," zaútočil zoológ Štátnej ochrany prírody Ján Káľavský.

Bytové družstvo sa voči akékoľvek právnej akcii bráni. "V žiadnom prípade SBD neobjednalo upchatie hniezd dážďovníkov umiestnených na opačnej strane bytového domu a za pochybenie zamestnanca spoločnosti nenesie žiadnu zodpovednosť," znie v oficiálnom stanovisku. Podľa hovorcu policajného prezídia Michala Slivku znalci vyčíslili škodu na takmer 7 300 eur. V prípade dokázania viny hrozí 34-ročnému mužovi až dvojročné väzenie.

Kontaktovali sme aj samotnú firmu, ktorá zastrešovala akciu prostredníctvom horolezeckej techniky, na naše otázky nám ale neodpovedali. "V prípade, že trestný čin bude posúdený ako správny delikt, bude konať Slovenská inšpekcia životného prostredia. V prípade, že sa zistí, že páchateľom je právnická osoba, hrozí jej pokuta do výšky 33 193 eur. V prípade, ak páchateľom bude fyzická osoba, hrozí jej pokuta do výšky 9 958 eur," uzavrel generálny riaditeľ SIŽP Ján Jenčo.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy