Jasno
15°
Bratislava
Blažena
11.5.2024
Hasiči-podpaľači mieria do väzby. Súd zvrátil pôvodné rozhodnutie
Zdielať na

Hasiči-podpaľači mieria do väzby. Súd zvrátil pôvodné rozhodnutie

BANSKÁ BYSTRICA / Pôjdu do väzby. Dvojica dobrovoľných hasičov, ktorá na Horehroní zakladala požiare, aby ich následne chodila hasiť, bude stíhaná väzobne. Pôvodné rozhodnutie breznianskeho súdu dnes zrušil ten krajský v Banskej Bystrici. Podľa neho muži založili požiare opakovane a existuje šanca, že by v prípade ponechania na slobode pokračovali v trestnej činnosti.

Najvýkonnejší dobrovoľný hasičský zbor na Horehroní sa zmieta v poriadkom škandále. Dvaja členovia DHZ Závadka nad Hronom, vrátane samotného veliteľa nastupujú do výkonu väzby. Krajský súd rozhodol o sťažnosti prokurátora, ktorý nesúhlasil aby boli vyšetrovaní na slobode.

Proti prvostupňovému rozhodnutiu podal sťažnosť prokurátor. Išlo totiž o množstvo skutkov, obvinení muži podpaľovali opakovane v priebehu roku a pol. "Záruky neboli dostatočné na to, aby v tomto prípade nepokračovali v trestnej činnosti," uviedol. Dvaja muži vo veku 25 a 29 rokov po verdikte poputovali rovno do väzby.

Motívom ich konania bolo, že nechceli, aby na dvore stala hasičská technika. Svojim konaním ale spôsobili škody za viac ako 200-tisíc eur. Polícia ich vypátrala na základe kamerových záznamov, ktoré ich zachytili na mieste posledného požiaru na píle v Polomke. Našli na nich aj ich auto s prekrytými evidenčnými číslami. Muži sa priznali a tvrdia, že to, čo spravili, ľutujú. Za poškodzovanie cudzej veci im teraz hrozí až 8-ročné väzenie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy