Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Najprv ohne zakladali, potom ich hasili: V prípade dvoch dobrovoľných hasičoch rozhodovali o väzbe
Zdielať na

Najprv ohne zakladali, potom ich hasili: V prípade dvoch dobrovoľných hasičoch rozhodovali o väzbe

BREZNO / 25 a 29-roční dobrovoľní hasiči zo Závadky nad Hronom, ktorí čelia obvineniam zo založenia šiestich požiarov na Horehroní, strávili víkend v policajnej cele. Pre oboch žiadal prokurátor väzbu.

​Popoludní priviezli členov DHZ na Okresný súd do Brezna. Medzi obvinenými je aj samotný veliteľ dobrovoľných hasičov zo Závadky nad Hronom. Prokurátor žiadal väzobné stíhanie pre dvoch z trojice obvinených dobrovoľníkov, ktorí mali stáť za viacerými požiarmi na Horehroní.

Kauza sa prevalila tento týždeň, po poslednom požiari na píle v Polomke. Objavili sa indície, ktoré priviedli policajtov do Závadky nad Hronom. Znie to neuveriteľne, no traja dobrovoľní hasiči mali požiare zakladať a neskôr ich s ostatnými kolegami aj hasiť. "Určite ma to prekvapilo, za dva roky sme mali oslavovať 100 rokov, doposiaľ zbor fungoval na jednotku," povedal starosta obce Ján Tešlár. 

Jeden z trojice obvinených ešte nemá 18 rokov, bude preto stíhaný na slobode. Podľa polície takpovediac pomáhal založiť dva tohtoročné požiare. Jeho dvaja starší kolegovia majú obvinení viac, mali sa podieľať až na šiestich požiaroch. "Spôsobená škoda vyčíslená na 215-tisíc eur. 

Začalo to minulý rok v apríli, podľa polície bol prvým požiar na píle v Polomke. O mesiac na to horela drevná štiepka na družstve v Heľpe. V auguste mali podpáliť balíky sena v Závadke nad Hronom. A v novembri sa opäť vrátili na pílu do Polomky. No a za tento rok sú obvinení za požiar dreva v Závadke a opäť na píle v Polomke. Dobrovoľní hasiči zo Závadky mali minulý rok 18 zásahov, dokonca ich ocenilo aj Krajské hasičské riaditeľstvo. "Za najviac zásahov a pomoc profesionálom," uviedol Tešlár. 

Poškodili povesť miestnym dobrovoľníkom, spôsobili vysoké škody. Obvineným dobrovoľným hasičom hrozí za ich konanie niekoľkoročné väzenie. "Hrozí im 3 až 8 rokov za závažnejší spôsob konania," dodal hovorkyňa KR PZ Banská Bystrica Mária Faltániová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy