Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Prekonali vyše 3 100 kilometrov. V dodávke sa ukrývalo 43 migrantov, vrátane detí
Zdielať na

Prekonali vyše 3 100 kilometrov. V dodávke sa ukrývalo 43 migrantov, vrátane detí

BRATISLAVA / Prekonali vyše 3 100 kilometrov a ich cesta sa skončila na našich hraniciach. V dodávke sa ukrývalo 43 migrantov. Medzi nimi bolo až 19 detí. Smerovali do Nemecka a Rakúska.

Mala to byť bežná hraničná kontrola. Na bývalom diaľničnom hraničnom priechode Čunovo - Rajka prišla vo štvrtok, 25.augusta, v ranných hodinách z Maďarska nenápadná dodávka, ktorá bola prihlásená v Bulharsku. Colníci vodičovi skontrolovali doklady, kde malo byť všetko v poriadku, no chceli vidieť aj to, čo preváža. Pod železnou konštrukciou pokrytou plachtou napokon našli ukrývajúcich sa ľudí.

"Vo vozidle sa nachádzalo 43 štátnych príslušníkov Sýrie. Z nich bolo 17 mužov, 19 detí a sedem žien. Cudzinci nevedeli predložiť žiadny preukaz totožnosti, ani doklady potvrdzujúce oprávnenosť pobytu na území Slovenskej republiky," priblížila Denisa Bárdyová, hovorkyňa Prezídia Policajného zboru SR.

Colníci privolali policajné hliadky. Podľa ďalšieho vyšetrovania zistili, že migranti ušli z krajiny pred vojnou a násilím. Báli sa nielen o svoje životy, ale najmä o svoje deti. Podľa polície bola ich cesta náročná. Cestovali taxíkmi, autobusmi, ako aj autami za pomoci prevádzačov. No taktiež išli aj pešo. Zo Sýrie cestovali cez Turecko, Grécko, Severné Macedónsko, Albánsko, Kosovo, Srbsko a Maďarsko až sa ich cesta skončila v naše krajine. Ich vysnívanou krajinou malo byť Rakúsko a Nemecko. Za bezpečím mali utekať vyše 3 100 kilometrov viac ako týždeň.

"Z dôvodu neoprávneného pobytu na území Slovenska boli predvedení na oddelenie Mobilnej jednotky Policajného zboru Bratislava, kde s nimi policajti vykonávajú potrebné procesné úkony," dodala Bárdyová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy