Zatiahnuté
11°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Surové incidenty vo vlakoch: Zúrivý chlap nožom zranil dvoch mužov
Zdielať na

Surové incidenty vo vlakoch: Zúrivý chlap nožom zranil dvoch mužov

ĽUBIŠA / Surových incidentov vo vlakoch na Zemplíne pribúda. V Trebišove sa na cestujúcich starší muž oháňal nožom - dvoch dokonca zranil. Pri Humennom sa zase pasažierom s barlou v ruke vyhrážal Kubánec. Keďže od začiatku prázdnin v regióne Horného Zemplína jazdia vlaky bez sprievodcov, agresívneho muža musel na najbližšej zastávke riešiť rušňovodič. Cestujúci sa preto obracajú na starostov a tvrdia, že vlaky sú menej bezpečné a že sprievodcovia chýbajú.

Muž nastúpil do vlaku na zastávke v Humennom. Počas jazdy mal obťažovať cestujúcich. Vďaka kamerovému systému to zaregistroval rušňovodič. Na zastávke v Ľubiši začal situáciu riešiť. Po zmene pravidiel na železnici je v regióne Horného Zemplína vo vlakoch iba rušňovodič.

Absenciu sprievodcu cestujúci cítia

"Nemá, kto zakročiť, a hlavne, keď vlak ide. Rušňovodič nemôže zastaviť vlak a venovať sa cestujúcim. Až na zastávke," hovorí obyvateľka Ľubiše, Martina. "Polícia zistila, že je to občan Kuby, kubánskej národnosti. On sa tam začínal s palicou vyhrážať, aj sa vyzliekať začal," informuje starosta obce Ľubiša, Jozef Sklenčár. 

Barlou sa vyhrážal najskôr cestujúcim, potom zašiel ešte ďalej

"Cestujúci sa rušňovodičovi začal vyhrážať slovne aj fyzicky s barlou," informuje hovorca ZSSK, Tomáš Kráľ. Železniční policajti vec riešia ako priestupok. Cestujúci apelujú na starostov, aby absenciu sprievodcov riešili. Hlavne v noci majú z cestovania obavy. "Ja by som nešla. Ja by som sa bála, to bolo istejšie cestovanie. Sme si boli istí, že sprievodca dá pozor na nás," tvrdí obyvateľka Ľubiše, Viera. "Začali sa sťažovať, aby sme s tým ako starostovia začali niečo robiť, aby z roboty sa bál ísť človek vlakom domov," uviedol Sklenčár. 

"Je to také nebezpečnejšie. Nie všetci slušní ľudia chodia vlakom. Revízor prišiel, skontroloval lístok, ale aby sa vrátil a pomohol s kočíkom... Si myslím, že sprievodca je lepšie. Predsa to bola pomoc aj pre mamičky," tvrdí obyvateľka Ľubiše, Martina.

Incident sa odohral aj počas státia vlaku v Trebišove

"Starší pán mal údajne z neznámych dôvodov vytiahnuť nôž a oháňať sa ním, pričom jedného spolucestujúceho zranil na dlani a druhého na bicepse" uviedol Kráľ. Začali trestné stíhanie pre ublíženie na zdraví v súbehu s výtržníctvom. Za prvý polrok eviduje Národný dopravca 23 útokov na vlakvedúcich a 50 prípadov konfliktov medzi cestujúcimi. Úlohu väčšinou zohráva alkohol či iné omamné látky. "Prípady konfliktov, pri ktorých je použitá zbraň (nôž), sa ešte vo vlakoch prevádzkovaných ZSSK nevyskytli," uviedol Kráľ. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy