Zatiahnuté, dážď
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Príslušníci finančnej správy overovali používanie systému e-kasa. Obchodníci dostali vysoké pokuty
Zdielať na

Príslušníci finančnej správy overovali používanie systému e-kasa. Obchodníci dostali vysoké pokuty

BRATISLAVA / Letná sezóna prináša okrem kúpania aj kontroly stánkov s občerstvením. V minulom mesiaci príslušníci Colného úradu Bratislava overovali používanie systému e-kasa. V takmer 120-tich prípadoch obchodníci neevidovali tržby, za čo dostali pokuty až do výšky 50-tisíc eur.

Finančná správa počas minulého mesiaca skontrolovala 465 pokladníc, z toho 209 formou online monitorovania na mieste a 292 formou kontrolných nákupov. Preverovali najmä pohostinstvá, jedálne ale aj stánky s občerstvením na kúpaliskách.

"Je to súčasť celého podnikania, či je to finančná správa alebo hygienici tak, aby to bolo všetko legálne," hovorí majiteľ prevádzky s občerstvením. Ozbrojení príslušníci colného úradu kontrolovali používanie systému e-kasa, platnosť kontrolných známok tabakových výrobkov a predaj alkoholu. Za mesiac jún kontrolóri vyrúbili pokuty vo výške 49 050 eur.

"Finančná správa v júni tohto roka preverila 465 pokladníc, pričom porušenie zákona objavila v 172 prípadoch. Podnikatelia najčastejšie porušujú zákon tým, že neevidujú tržbu," informuje hovorkyňa finančnej správy Martina Rybanská. Colníci majú oprávnenie vstúpiť do prevádzky a vykonať v nej kontrolu, či je tovar správne označený kolkami. "Finančná správa plánuje pokračovať v kontrolách aj v letných mesiacoch okrem štandardne kontrolovaných prevádzok sa zameriame aj na sezónne prevádzky a letné festivaly," dodáva Martina Rybanská. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy