Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Nové odporúčania na prevádzkovanie hniezd záchrany. Zodpovednosť bude mať primár a vedúca sestra
Zdielať na

Nové odporúčania na prevádzkovanie hniezd záchrany. Zodpovednosť bude mať primár a vedúca sestra

BRATISLAVA / Ministerstvo zdravotníctva vypracovalo odporúčania na prevádzkovanie hniezd záchrany. Prijatie potrebných opatrení avizoval minister zdravotníctva po tom, ako v hniezde záchrany na bratislavských Kramároch našli mŕtveho novorodenca.

Mŕtveho chlapčeka našli v hniezde záchrany na Kramároch 19. apríla počas rannej kontroly. V inkubátore mal ležať niekoľko dní. Zamestnanci mali hniezdo záchrany kontrolovať, podľa zdroja Televízie JOJ, naposledy 6 dní pred tragickým nálezom. Správa o tom, že dieťa niekto vložil do inkubátora sa k personálu nedostala. Podľa našich informácií pracuje polícia s verziou, že pri rekonštrukcii nemocnice vypadol jeden z ističov elektriny, a tak signalizácia ani videokamera nefungovala.

Následne bola zriadená pracovná skupina, ktorá sa napokon zhodla na takých pravidlách a podmienkach, aby sa podobná tragédia nikdy nezopakovala. "Rezort zdravotníctva v spolupráci s občianskym združením Šanca pre nechcených a zdravotníckymi zariadeniami pripravil niekoľko legislatívnych zmien, dokumentov," tvrdí hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Petra Lániková. Rezort zdravotníctva v spolupráci s občianskym združením Šanca pre nechcených a zdravotníckymi zariadeniami pripravil niekoľko legislatívnych zmien, dokumentov.

"Po novom bude mať zodpovednosť primár a vedúca sestra," informuje Petra Lániková. Za technickú prevádzku by mal zodpovedať technický riaditeľ. Nové usmernenie tiež stanovuje aj ľudí, ktorí budú kontrolovať či sa dohodnutý postup dodržiava. Podľa novej legislatívy už hniezda záchrany nemôžu zostať bez dozoru. Hovorí totiž o prísnych a pravidelných fyzických kontrolách. "Jedenkrát denne samozrejme musí byť nejaká fyzická kontrola. Potom je tam stanovená ďalšia kontrola - jedenkrát mesačne, čo sa týka nejakých technických záležitostí a potom môže byť ešte neohlásený kontrola jedenkrát ročne," dodáva Petra Lániková.

Okrem toho výstup z kamery z verejného inkubátora by mal byť nepretržite zobrazený na monitore v miestnosti, kde je neustále prítomný personál, aby tak bolo hniezdo záchrany pod neustálym dohľadom. "My predpokladáme, že tie nemocnice to budú dodržiavať , pretože toto usmernenie vzniklo vzájomným konsenzom zúčastnených zástupcom všetkých týchto nemocníc. A myslíme si, že sú všetci po poslednej tragickej udalosti poučení," tvrdí predsedníčka združenia Šanca pre nechcených Anna Ghannamová. 

Pracovná skupina vychádzala z prieskumu, ktorého sa zúčastnilo 20 nemocníc. Kľúčové boli práve ich skúsenosti s bezpečným prevádzkovaním hniezd záchrany. "Niektoré z tých nemocníc mali interné smernice, mali ich veľmi dobré a práve tie sa stali príkladom a inšpiráciou aj pre toto odborné usmernenie," dodáva Anna Ghannamová.

Chlapčeka si nevšimli, pretože údajne zlyhalo signalizačné zariadenie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy