Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Vraždu u mafie si mal objednať politik a jeho syn. Opäť sa postavili pred súd
Zdielať na

Vraždu u mafie si mal objednať politik a jeho syn. Opäť sa postavili pred súd

BRATISLAVA / Najvyšší súd SR v pondelok, 11. júla, potvrdil trest 25 rokov väzenia pre starostu obce Dolný Chotár v okrese Galanta Františka Doru staršieho. Trest obžalovanému spolu s prepadnutím majetku uložil ešte v decembri minulého roku Špecializovaný trestný súd v Pezinku za činnosť pre zločineckú skupinu sátorovcov a objednávky vrážd. Rovnaký trest potvrdil odvolací súd aj synovi starostu Františkovi Dorovi mladšiemu, ktorý sa na rozdiel od otca ku skutkom priznal. Rovnako sa k účasti na skutkoch priznal aj Ladislav Alföldi, ktorému tiež súd potvrdil trest 25 rokov v ústave s najprísnejším stupňom stráženia. Už právoplatne odsúdenému Rolandovi Szamaránskému prvostupňový súd trest neuložil, keďže trest vo výške 18 rokov, uložený v inom konaní, považoval za dostatočný.

"Súčasne Najvyšší súd SR vyhovel odvolaniu prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry a zrušil rozsudok prvého stupňa v jeho oslobodzujúcej časti," informovala prokuratúra. Odvolací súd ale zamietol odvolanie prokurátora v časti, kde pre Františka Doru staršieho a Alföldiho žiadal doživotné tresty. Rozhodnutie Najvyššieho súdu SR je právoplatné.

Prokurátor, ktorý pre Františka Doru staršieho, ako aj Ladislava Alföldiho žiadal doživotné tresty, si pred rokom ponechal zákonnú lehotu na podanie odvolania. Rovnako si lehotu ponechali aj obžalovaní František Dora mladší a Alföldi. František Dora starší podal na NS SR odvolanie proti uznaniu viny, ako aj proti uloženému trestu.

Doru hospitalizovali na psychiatrii

Koncom minulého týždňa hospitalizovali Františka Doru staršieho na psychiatrii. V sobotu, 9.júla, ho z nej prepustili a pojednávania sa nezúčastnil. Rovnako na súd neprišiel ani Ladislav Alföldi, ktorý dal súhlas, aby sa konalo v jeho neprítomnosti. Dora starší musí okamžite nastúpiť do výkonu trestu. Podľa obhajcu ho monitorujú operatívci z NAKA. Na nohe má od prepustenia z väzby náramok. Najvyšší súd potvrdil výšky trestov všetkým obžalovaným. Urobil len menšie úpravy. Dorovci a Ladislav Alföldi boli odsúdení na 25 rokov väzenia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy