Polojasno
13°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Starosta a jeho syn dostali za objednanie vraždy 25-ročné väzenie
Zdielať na

Starosta a jeho syn dostali za objednanie vraždy 25-ročné väzenie

PEZINOK / Špecializovaný trestný súd v Pezinku potvrdil rozsudok starostovi Dolného chotára, jeho synovi a ďalším dvom mužom. Za trestnú činnosť v prospech obávaného mafiánskeho gangu sátorovcov dostali tresty vo výške 25 rokov.

Kauza, ktorá na Slovensku nemá obdobu. Bývalého starostu Dolného Chotára Františka Doru, ktorý šéfoval úradu 30 rokov, poslal senát Špecializovaného trestného súdu na 25 rokov do tej najprísnejšej väznice. Súd ho uznal za vinného z objednávky vraždy Imreho Czakóa a Vojtecha Rampáka. Objednávka bola aj na Jozefa Kertésza známeho z kauzy Jopi Trade, no k vykonaniu nedošlo. Ex-politika uznali za vinného aj za činnosť pre mafiánsku skupinu šátorovcov. Nebohého Bosa Šátora mal dokonca Dora ukrývať.

"Sa dokázal stretávať s masovými vrahmi a podporovať Sátorovú skupinu," povedal prokurátor ÚŠP Bohdan Čeľovský.

25 rokov dostal aj Dorov syn František mladší a to aj napriek tomu, že mu prokurátor v záverečnej reči navrhoval miernejší trest. Senát na čele s Pamelou Záleskou považuje Doru mladšieho za hlavného organizátora vraždy Petra Nagya a Martina Žalmánka. Dorov pobočník vyviazol s rovnakým trestom. Súd ho vníma iba za vykonávateľa. Dvojici nepomohlo ani priznanie, ktoré prišlo až keď keď im horelo pod nohami. Vraždu Kristiána Madarásza, z ktorej bola dvojica taktiež obžalovaná sa nepodarilo preukázať a dvojicu z nej oslobodili.

Na súde chýbal Roland Szamaranský. Ten vyviazol v úvodzovkách bez trestu, keďže si už odpykáva 18 rokov za mrežami pre iné skutky a súd výšku trestu považuje za dostatočnú.

"Som spokojný s rozhodnutím súdu. Vo vzťahoch k výške trestov ešte zvážime či budeme dávať odvolania alebo nie. Tam budeme vyhodnocovať aj tú snahu spolupracovať v iných trestných veciach," vyhlásil prokurátor.

Proces bol naozaj dlhý. Dokopy sa pojednávalo až neuveriteľných 32 dní. Prokurátor naznačil, že procesy týkajúce sa Sátorovcov a im blízkym ľuďom dnešným rozsudkom nekončia. Rozsudok v kauze Dorovcov nie je právoplatný. Bývalý starosta sa voči nemu odvolal. Posledné slovo tak budeme mať Najvyšší súd. 

Starosta sa obhajoval, že mafiu v obci trpel len zo strachu z nich:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy