Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Stará tradícia s novými pravidlami. Písanie mien absolventov vysokej školy na chodník sa skončilo opletačkami s políciou
Zdielať na

Stará tradícia s novými pravidlami. Písanie mien absolventov vysokej školy na chodník sa skončilo opletačkami s políciou

PREŠOV / Študenti Prešovskej univerzity v Prešove mali po promóciách problémy s políciou. Paradoxným dôvodom bol doposiaľ zaužívaný zvyk po skončení štúdia, zvečniť svoje mená na chodníku. Študenti si ale tentoraz zvolili nevhodné miesto. Novo zrekonštruovanú dlažbu pred budovou univerzity, ktorá stála nemálo peňazí.

V rámci rekonštrukcie celého areálu za takmer pol milióna eur osadili pred budovou univerzity aj novú dlažbu. Práve tá sa zrejme zapáčila študentom, ktorí na nej žltou farbou namaľovali svoje mená. To, že si vybrali nevhodné miesto zistili zrejme až vtedy, keď ich vyrušil jeden zo zamestnancov a privolal políciu. "Videli tam voľné miesto ešte nepopísané a je to najbližšie pri vchode, je to také lukratívne," vyjadrili sa študenti. "Univerzite bola spôsobená škoda vo výške 400 eur," vysvetlila hovorkyňa KR PZ v Prešove Jana Ligdayová.

Paradoxne išlo o študentov z inej fakulty, ktorí v budove neštudujú

O tom, že maľovaním mien práve na tomto mieste môžu spôsobiť problémy, zrejme ani netušili. "Mne osobne by nenapadlo tam maľovať keďže viem, že počas pandémie to rekonštruovali a je to nové," vyjadril sa jeden zo študentov univerzity. "Chceli by sme poprosiť študentov, aby neznehodnocovali dlažbu, budeme s nimi hľadať iné vhodné riešenie, aby boli spokojní," vyjadrila sa hovorkyňa Prešovskej univerzity v Prešove Anna Polačková. Polícia začala v prípade trestné stíhanie pre prečin poškodzovania cudzej veci. Spôsobená škoda je ale napokon omnoho nižšia, než sa spočiatku predpokladalo. Keďže maľba nešla hneď vyčistiť, rátali s tým, že bude nutná výmena dlažby. Žlté nápisy sa ale z nej podarilo odstrániť. "Sme radi, že sa nám podarilo minimalizovať škody a situáciu vyriešiť v mieri so študentmi. Náklady na vyčistenie prevzala škola na seba," dodala Anna Polačková.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy