Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Pochovali posledné obete ničivého požiaru paneláku. Statici už priestory skontrolovali
Zdielať na

Pochovali posledné obete ničivého požiaru paneláku. Statici už priestory skontrolovali

HANDLOVÁ / V Handlovej v piatok, 24.júna, pochovali posledné dve obete ničivého požiaru paneláku. Viac ako 50 rodín prišlo dočasne o strechu nad hlavou. Správca budovy aj samospráva spočiatku neúspešne hľadali statikov, ktorí by budovu prezreli. Nakoniec sa im to ale podarilo.

"Naša úloha je pozrieť, či boli poškodené požiarom nosné konštrukcie," hovorí statik zo Stavebnej fakulty na STU v Bratislave, Vladimír Benko. Na tento deň čakali obyvatelia paneláku viac ako týždeň. Dnu konečne vošli statici.

"Ten byt, v ktorom začalo horieť, je najviac zničený a byty okolo neho," uviedol statik.

"Škody v bytoch sú rozsiahle. Teraz začína maratón poistných obhliadok," priblížil správca spoločenstva Miroslav Kubička. Statici, ktorí robili posudky aj v prípade výbuchu paneláku v Prešove, boli vo vnútri viac ako tri hodiny. Priestory dôkladne prezreli a zadokumentovali. Na ich predbežné rozhodnutie čakali všetci s napätím.

"Určite je to opraviteľné. Upratovacie práce sa už môžu robiť, potom uvidíme," vyhlásil Benko. Posudky by mali byť hotové do dvoch týždňov. Dovtedy čaká miestnych množstvo práce.

"Bude tam treba statický posudok, povolenia stavebné... minimálne tie tri mesiace to môže trvať," uviedla primátorka mesta Handlová, Silvia Grúberová.

Dovtedy budú musieť zostať všetci obyvatelia mimo. Mesto im pomáha nielen materiálne, ale najnovšie aj psychologickým poradenstvom.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy