Zatiahnuté
12°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Mladý Bratislavčan zažíva vo väzení peklo. Na dennom poriadku má byť sexuálne zneužívanie a šikana
Zdielať na

Mladý Bratislavčan zažíva vo väzení peklo. Na dennom poriadku má byť sexuálne zneužívanie a šikana

HRNČIAROVCE NAD PARNOU / Mladý Bratislavčan dostal za držanie desiatich gramov marihuany, dvoch extáz a štyroch dávok kokaínu vyše 6 a polročný trest. Podľa rodiny ani súdneho rozhodnutia nebol díler, drogy však užíval príležitostne pre vlastnú potrebu. Matka tvrdí, že po necelom roku má vo väzení peklo - na vlastnej koži mal zažiť sexuálne obťažovanie, šikanu i okrádanie.

Odsúdený najprv pracoval vo väzenskej kuchyni, následne ho preradili na iné oddelenie. Zmena prostredia so sebou mala priniesť aj zmenu jeho správania. O prípade mladého muža v Hrnčiarovciach nad Parnou kontaktovala TV JOJ jeho vlastná mama. To, že s ním niečo nie je v poriadku, zistila počas telefonického rozhovoru pred nedávnom. "Povedal mi, že je tam veľa vecí, o ktorých sa rodičom ťažko hovorí," povedala. 

Jej neblahé tušenie sa čoskoro malo potvrdiť. "Dostali sme správu, že na tom oddelení, kde bol mesiac došlo k týraniu, zneužitiu, krádežiam a k šikane. Začali sme to aj riešiť. Zatiaľ som odpoveď nedostala. Máme indície, že sa to deje vo viacerých väzniciach," uviedla. 

"Vami doručená informácia je v súčasnosti v štádiu preverovania. V ústave boli vykonané nevyhnutné opatrenia smerujúce k objasneniu veci, podrobnosti nebudeme bližšie špecifikovať," povedala hovorkyňa ZVJS Monika Kacinská. 

Podľa zistení TV JOJ mali v ústave vypovedať viacerí svedkovia. Mama odsúdeného hovorí o traume, ktorú si bude niesť celý život. V mladosti bola obeťou znásilnenia. O to ťažšie znáša možný sexuálny útok na jej už dospelé dieťa. "Nejde mi o to dostať syna z väzenia, ide o to, aby sa to vyšetrilo a pomohli sme viacerým chlapcom. Tam skôr by tomu človeku mali pomôcť a nie aby, ešte keď vyjde z toho väzenia, aby mal problémy. To sú problémy na celý život," uviedla mama obvineného. 

"Väzenský personál robí vo všeobecnosti všetko pre to, aby k takýmto činnostiam u väznených osôb nedochádzalo," povedala Kacvinská. Väzni majú možnosť využiť psychologickú intervenciu. Či mladému mužovi pomohol odborník, sme sa nedozvedeli. "Vzhľadom na to, že nedisponujeme súhlasom dotknutej osoby, nie sme oprávnení vám poskytnúť požadované informácie týkajúce sa osobnosti a súkromia fyzickej osoby," uviedla Kacvinská. 

Problém na celom prípade je ten, že v celách ani v miestnostiach, kde sa nachádzajú sprchy, nie sú kamery. Tie sú len na chodbách. Ani väzenská stráž nedokáže dohliadať na väzňov 24 hodín denne bez prestávky. Mama odsúdeného väzňa sa bojí, že v rámci dokazovania sexuálneho zneužívania to bude slovo proti slovu ostatných osôb. "Ako matka sa obávam, že sa to dostane do takého štádia, že možno niečo maličké sa také vyskytlo a nechajú to tak," povedala mama obvineného. V prípade potvrdenia neprávosti je možné väzňov preradiť do iných ústavov, aby sa už viac nestretli.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy