Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Ikar opäť rozdával ocenenia svojim najúspešnejším autorom
Zdielať na

Ikar opäť rozdával ocenenia svojim najúspešnejším autorom

BRATISLAVA / Už 22 rokov udeľuje knižné vydavateľstvo Ikar svojim najúspešnejším autorom ocenenia Zlatá a Platinová kniha a Zlaté pero.

15 až 25-tisíc predaných kusov, to sú čísla, ktoré rozhodovali o tom, kto si odnesie Zlatú a platinovú knihu za rok 2021. Najviac ocenení získala kráľovná slovenského ženského románu, Táňa Keleová-Vasilková. Rok 2021 jej priniesol zisk jednej zlatej a dvoch platinových kníh za romány Skúšky, Rodinné klbko a Manželky po rokoch. 

Nemalú zbierku cien má doma aj náš najúspešnejší spisovateľ Jozef Karika. Teraz mu do zbierky pribudli ďalšie dve - Zlatá kniha za román Na smrť 2 - bez milosti a Platinová za knihu V tieni mafie 2 - Čas dravcov. "Veľmi sa z toho teším a aj ma to prekvapilo," povedal Karika. 

Platinovou sa stala aj nádherná detská knižka, Zvieratká z abecedy od Ivony Ďuričovej, ktorú ilustroval Adrián Macho. "Pre deti sa píše ťažko," uviedla Ivona Ďuričová. 

Trošku to očakával, no i tak sa tešil - román Som Baťa, dokážem to, priniesol Zlatú knihu Jozefovi Banášovi. "Vedel som, že ten Baťa to dá," povedal Banáš. Zadosťučinenie cítila aj spisovateľka, scenáristka a režisérka Mariana Čengel Solčanská, ktorej odborná porota udelila cenu Zlaté pero za jej román o Jozefovi Tisovi - Proces s mŕtvym. "Je to úžasný pocit. Pretože sa to nepísalo ľahko," uviedla Čengel Solčanská. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy