Zatiahnuté
12°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Dôverčivú babičku okradol podvodník o tisíc eur. Chcel údaje k jej účtu a hrozil pokutou
Zdielať na

Dôverčivú babičku okradol podvodník o tisíc eur. Chcel údaje k jej účtu a hrozil pokutou

MEDZILABORCE / Podvodník zatelefonoval 78-ročnej žene o desiatej večer a tvrdil, že je zamestnancom banky. Vystrašil ju tým, že ak mu nedá prístup k účtu, zaplatí vysokú pokutu. Radi by sme povedali, že pani sa nenechala oklamať, ale žiaľ, nie je to tak.

78-ročnej žene zavolal neznámy páchateľ, aby mu poskytla identifikačné údaje k jej účtu. Predstavil sa ako zamestnanec banky a žene pohrozil tým, že ak tak neurobí, zaplatí vysokú pokutu. Žena v obave z pokuty overovacie kódy nadiktovala. "Neskôr ale žena nadobudla podozrenie, že by mohlo ísť o podvod, a preto kontaktovala banku a dala zablokovať bankomatovú kartu," vysvetlila hovorkyňa KR PZ v Prešove, Jana Ligdayová. Podvodník bol ale rýchlejší a z účtu dovtedy stihol uskutočniť platby v celkovej hodnote 1 000 eur. 

Tieto prípady sa dejú neustále a to aj napriek tomu, že polícia seniorov na takýchto podvodníkov opakovane upozorňuje. "No to je zbytočné, vy im môžete rozprávať, že nesmú počúvať takýchto ľudí a oni to aj tak urobia," vyjadril sa obyvateľ Medzilaboriec. Ďalší seniori zasa dávajú rovesníkom vlastné rady, čo robiť v prípade, že ich kontaktuje niekto cudzí a žiada od nich osobné údaje či údaje k účtom. Zamestnanci banky navyše nikdy nekontaktujú svojich klientov tak neskoro večer. "Vyšetrovateľom Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Humennom je vedené trestné stíhanie vo veci prečinu neoprávnené vyrobenie a používanie platobného prostriedku, ako aj vo veci prečinu podvodu," dodala Jana Ligdayová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy