Skoro jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Tesne po narodení dieťa vložila do vedra a odniesla do kríkov. Za vraždu si vypočula svoj rozsudok
Zdielať na

Tesne po narodení dieťa vložila do vedra a odniesla do kríkov. Za vraždu si vypočula svoj rozsudok

KOŠICE / Za vraždu čerstvo narodeného bábätka dostala 12 rokov väzenia. 21-ročná Alžbeta z košického Luníka IX tesne po narodení svoje dieťa vložila do vedra, ktoré zakryla dekami. Konečný verdikt si prišla na súd vypočuť s plačom.

Skutku mala predchádzať hádka s priateľom, ten ju mal dokonca kopnúť do brucha na zastávke naďaleko bytu, kde bývali. O pár hodín na to predčasne potajme porodila.

Alžbeta mala svoje dieťa porodiť v noci, črepinou prerezať pupočnú šnúru, novorodenca vložiť do vedra a odniesť do kríkov za sídliskom. "Smrť nastala udusením pri obmedzení dýchacích pohybov a nedostatku vzduchu v dôsledku jeho uloženia do vedra a prikrytia prikrývkami," uviedol sudca okresného súdu.

Najskôr tvrdila, že nebola pri zmysloch a trpela popôrodnou depresiou. Znalci to ale vyvrátili a vraj bola plne pri vedomí. Alžbete hrozilo až doživotie, okresný súd jej však určil nižší trest, a to 14 rokov, no nesúhlasila s ním. Odvolala sa aj prokurátorka, podľa ktorej bol trest nízky. Prípad tak skončil na stole krajského súdu, ktorý definitívne rozhodol.

"Ukladá trest odňatia slobody v trvaní 12 rokov. Obžalovanú na výkon trestu odňatia slobody zaraďuje na výkon trestu so stredným stupňom stráženia," vyhlásil sudca krajského súdu.

Krajský súd prihliadol aj na poľahčujúce okolnosti, a to, že napomáhala pri objasňovaní skutku, ale aj to, že žila v ťažších sociálnych podmienkach. Požiadať o podmienečné prepustenie bude môcť po troch štvrtinách trestu, teda po 9 rokoch.

Voči rozsudku krajského súdu sa už odvolať nedá, a tak trest je právoplatný.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy