Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Výroba výbušnín je už 17 rokov zastavená. Teraz tam kradnú miestni, stále však hrozia explózie
Zdielať na

Výroba výbušnín je už 17 rokov zastavená. Teraz tam kradnú miestni, stále však hrozia explózie

STRÁŽSKE / Špeciálna výroba výbušnín v Strážskom je už 17 rokov zastavená. V minulosti išlo o najstráženejší objekt v republike, teraz čelí krádežiam od miestnych obyvateľov. V priestoroch však stále hrozia explózie rôznych látok, ktoré tam zostali.

Špeciálna výroba sa nachádzala v reáli chemického závodu. Stále môže ísť o nebezpečnú zónu. "20-30 osôb robí také nájazdy, chodí do toho areálu a vlastne nejakým spôsobom odnášajú tie káble a ďalšie veci," hovorí majiteľ susedného pozemku, Jozef Adamík.

Vďaka fotopascám sú všetky porušenia zákona podrobne zdokumentované. Dôkazy už boli odovzdané policajným zložkám.

"V jednom prípade páchateľ zistený nebol. V druhom prípade, objasňovanie priestupku, doposiaľ ukončené nebolo," uviedla hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Košiciach, Jana Mésarová.

V závode špeciálnej výroby sa niekedy produkovali najnebezpečnejšie výbušniny na svete. Po ukončení jeho prevádzky tam mohli zostať mnohé nebezpečné látky. 

Počas prevádzky závodu pri explóziách prišlo o život množstvo zamestnancov. Areál dnes nie je vôbec strážený a celý komplex je súčasťou konkurzného konania.

"Za bezpečnosť zodpovedá majiteľ objektu," povedala Jana Mésarová.

"V záujme ochrany zdravia verejnosti vzhľadom na charakter výroby musím zdôrazniť, že akýkoľvek pohyb v areáli a manipulácia so zariadením sú nežiadúce a je možno predpoklad, že aj rizikové," vyjadrila sa správkyňa Chemko, a.s., Zuzana Betáková Krkošková.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy